BUSINESS. Forbrugerombudsmanden retter nu kritik mod elselskabet Andel Energi for ikke at have informeret kunderne klart og tydeligt nok om et variabelt pristillæg på selskabets hjemmeside. Tillægget, som er et såkaldt omkostningstillæg for handels- og kreditomkostninger, kan variere måned for måned, men ifølge Forbrugerombudsmanden var denne vigtige detalje ikke tilstrækkeligt tydelig for forbrugerne.

»Forbrugerne skal vide, hvad det koster at få leveret el fra elselskaberne,« lyder det fra forbrugerombudsmand Torben Jensen i en pressemeddelelse udsendt tidligere i dag ifølge Ritzau.

Tillægget har de seneste fem måneder ligget stabilt på 0,52 øre per kilowatt-time, men det fremgik ifølge Forbrugerombudsmanden ikke klart, at det kunne variere. Derfor har Forbrugerombudsmanden indskærpet vildledningsforbuddet og oplysningspligten over for selskabet.

Andel Energi bekræfter kritikken, men understreger samtidig, at kunderne ikke har betalt en højere pris, end hvad der har været kommunikeret på hjemmesiden.

»Heldigvis kan der ikke være nogle kunder, der er blevet opkrævet et højere omkostningstillæg end forventet. Det skyldes, at i de fem måneder, vi har kommunikeret omkostningstillægget åbent som en del af vores prisoplysning, har det ligget uændret på 0,52 øre i hele perioden,« udtaler Josefine Walter, kommerciel direktør i Andel Energi, i en pressemeddelelse fra selskabet.

Kritik trods ønske om åbenhed

Andel Energi oplyser, at man som ét af få elselskaber har valgt at præsentere alle kundernes omkostninger åbent på selskabets hjemmeside, herunder også det kritiserede omkostningstillæg. Tidligere blev tillægget inkluderet som en del af spot-tillægget, men siden december 2024 har selskabet valgt at vise alle omkostninger separat for at sikre fuld transparens.

»Andel Energi er åbne og ærlige om vores priser, og har selvfølgelig fulgt myndighedernes anvisninger og opdateret vores hjemmeside. Men det er paradoksalt at få offentlig kritik for en sag, der handler om så små beløb, og som ikke er gået ud over nogen,« siger Josefine Walter.

Forbrugerombudsmanden understreger dog, at sagen principielt handler om tydelig og forståelig information til kunderne, uanset beløbets størrelse.

Behov for klarere regler

Efter kritikken fra Forbrugerombudsmanden oplyses det, at man snart vil påbegynde forhandlinger om at indføre klare retningslinjer for, hvordan elpriser og deres bestanddele skal kommunikeres til forbrugerne. Det skal sikre en mere gennemsigtig og letforståelig prissætning i fremtiden.

Ifølge Forbrugerombudsmanden er der således et klart behov for at få sat fokus på, hvordan oplysninger om elpriser præsenteres for forbrugerne, så man undgår fremtidige misforståelser og usikkerheder omkring prissætningen i elbranchen.