I Odense Byråd blev der på et nyligt møde fremsat et forslag om at ophøre med brugen af turbokyllinger i kommunens indkøb af kyllingekød. Forslaget har modtaget støtte fra flere politikere, herunder Araz Khan fra Liberal Alliance, men Khan understreger, at der er økonomiske konsekvenser, som bør overvejes grundigt.
Økonomiske udfordringer ved omlægning
Selvom Khan støtter forslaget om at stoppe brugen af turbokyllinger, påpeger han, at omlægningen til kyllingekød, der lever op til højere dyrevelfærdsstandarder, vil medføre en betydelig prisforøgelse. Han henviser til et konkret eksempel fra Svendborg Kommune, hvor det blev estimeret, at en omlægning ville koste kommunen 2,1 millioner kroner ekstra om året.
– Jeg har støttet dette forslag, men det er ikke fordi, jeg er imod det. Jeg ved ikke mere, end hvad der står i sagsfremstillingen, og jeg vil ikke påstå at vide mere end det. Jeg har dog tilladt mig at se lidt på det fra et lokalt perspektiv, og jeg kan se, at der er en prisforøgelse forbundet med det her, som vi selvfølgelig også skal tage højde for, siger Araz Khan.
Khan er især optaget af, hvordan de økonomiske konsekvenser vil blive håndteret i Odense, og han ser frem til at få mere klarhed på, hvad der konkret er klimavenligt og økonomisk bæredygtigt i beslutningen.
– Svendborg Kommune er bare ét eksempel, og jeg glæder mig til at se tilbagemeldingen – både om hvad der er klimavenligt og hvad der ikke er, samt den nødvendige konsekvensberegning, der skal til for at sikre et oplyst grundlag. Og bare for at illustrere, hvor lidt jeg ved om emnet, kan jeg nævne, at jeg ved, at der findes en fugleart, der hedder en fugl, og det er så der, min viden stopper, siger Araz Khan.
Radikale Venstre presser på for stop af turbokyllinger
Forslaget om at stoppe brugen af turbokyllinger blev fremmet af Radikale Venstre, som ønsker, at Odense Kommune følger eksemplet fra andre danske byer, der allerede har stoppet brugen af turbokyllinger. Anne Skau, medlem af Radikale Venstre, har tidligere fremhævet, at Odense, som Danmarks tredje største by, har et ansvar for at sikre bæredygtige og dyrevenlige indkøb.
– Vi bidrager faktisk til en produktion, der tydeligt påfører dyrelidelser. Det er svært ikke at forholde sig til dette, især når vi har alle de andre debatter om, hvordan vi kan indkøbe mere bæredygtigt, sagde Anne Skau.
Ser frem til en grundig konsekvensberegning
Araz Khan mener dog, at beslutningen bør træffes på et oplyst grundlag, hvor både de økonomiske og klimamæssige aspekter bliver grundigt undersøgt. Han ser frem til en konsekvensberegning, der kan kaste lys over, hvordan omlægningen vil påvirke kommunens økonomi, og hvad der er bedst for både dyrevelfærd og bæredygtighed.
Indstillingen om at stoppe brugen af turbokyllinger blev behandlet på byrådsmødet den 22. januar.