Energistyrelsen åbner 26. februar en ny investeringspulje med 36 millioner kroner i 2025, der skal hjælpe CO2-tunge virksomheder med at skære ned på forbruget af fossile brændsler. Puljen er en del af en større støtteordning på næsten én milliard kroner, der skal løbe frem til 2030.

Støtte til virksomheder ramt af CO2-afgift

Den nye pulje er målrettet virksomheder, der bliver hårdt ramt af den CO2-afgift, som gradvist indføres i perioden 2025-2030. Formålet er at understøtte industrien i at reducere deres CO2-udledning gennem investeringer i grøn teknologi.

– CO2-afgiften på industrien er et meget væsentligt skridt på vejen mod Danmarks klimamål, men den stiller store krav til virksomhederne om at reducere udledningerne. Med investeringsstøtten kan de mest CO2-tunge industrier få tilskud til at nedbringe forbruget af fossile brændsler – for eksempel ved at udskifte gaskedler til varmepumper eller fjernvarme. Vi håber, at mange vil søge puljen, så pengene kommer ud at gøre gavn, siger vicedirektør i Energistyrelsen, Iben Møller Søndergård.

Puljen dækker op til 60 procent af de støtteberettigede omkostninger, og virksomheder kan ansøge om beløb mellem 10.000 kroner og 112 millioner kroner. Tilskuddet tildeles med en sats på 500 kroner pr. sparet ton CO2.

Først-til-mølle-princip

Virksomheder inden for blandt andet mineralogiske processer, olieraffinering, indenrigssøfart og offshore-aktiviteter i Nordsøen kan søge støtte, hvis de opfylder kravene om en CO2-udledning på mindst 1.500 ton årligt og en stigning i afgiftsbelastningen på mindst 2,3 procent af bruttoværditilvæksten.

Puljen åbner officielt for ansøgninger den 26. februar kl. 12, og midlerne fordeles efter et først-til-mølle-princip. Ansøgninger kan indsendes løbende, indtil puljen er tømt eller lukker i november.

En del af grøn skattereform

Støtten er en del af den grønne skattereform, som blev vedtaget i juni 2022. Med aftalen blev det besluttet at afsætte midler til grøn omstilling i industrien – særligt målrettet de virksomheder, der har sværest ved at omstille sig.

For at modtage støtte skal virksomhederne gennemføre et såkaldt klimasyn og dokumentere konkrete tiltag, der fører til en reel teknisk omstilling.

Fakta: Investering i grøn omstilling

Virksomheder med en årlig CO2-udledning på mindst 1.500 ton og en afgiftsstigning på minimum 2,3 procent af bruttoværditilvæksten kan ansøge om støtte fra Energistyrelsens nye investeringspulje.

Tilskuddet beregnes som 500 kroner pr. sparet ton CO2 og kan dække op til 60 procent af de støtteberettigede omkostninger, afhængigt af projektets karakter og virksomhedens størrelse.

Puljen fordeles over en femårig periode med følgende årlige beløb:

• 2025: 36 millioner kroner

• 2026: 48 millioner kroner

• 2027: 222 millioner kroner

• 2028: 306 millioner kroner

• 2029: 384 millioner kroner

Den samlede ramme for puljen er på altså omkring 995 millioner kroner i perioden 2025-2030.

0 0 stemmer
Bedømmelse
Tilmeld
Notify of
guest
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer