Fredericia har længe arbejdet målrettet på at forbedre livskvaliteten i de socialt udsatte områder, og Korskærparken har været et centralt fokuspunkt i dette arbejde. Efter mange års hårdt arbejde, der har involveret både kommunale medarbejdere og lokale samarbejdspartnere, kan Korskærparken nu fejre en vigtig milepæl: området er ikke længere på regeringens parallelsamfunds- eller forebyggelseslister.
Det er et resultat af en vedvarende indsats, hvor både beboere og aktører har arbejdet målrettet på at reducere ledigheden og forbedre boligforholdene. Kasper Søstrøm, Boligsocial projektchef, understreger dog, at det stadig er en rejse, der ikke er afsluttet.
– Korskærparken har hverken ændret sig til det bedre eller dårligere, end det var tidligere, før området kom af listen. Ledigheden er stadig for høj i Korskærparken, og det er noget, der fortsat skal tages fat på, siger Søstrøm.
På trods af forbedringer i området er der stadig meget arbejde, der skal gøres. En af de største opgaver er at reducere ledigheden yderligere, da den på nuværende tidspunkt stadig er for høj. Søstrøm fremhæver, at beskæftigelse og kriminalitet har været de to områder, hvor der er set de største fremskridt.
– Jeg er ret stolt over det, og jeg er glad for at have været en del af de medarbejdere og samarbejdspartnere, der har arbejdet sammen om at løfte et område fra en ledighed på 49,6 procent ned til 28,7 procent. Det synes jeg er meget imponerende, siger han og understreger, at det ikke kun er de politiske tiltag, der har haft en effekt, men også den lokale befolknings aktive deltagelse i at skabe forandring.
Arbejdet er langt fra slut
Selvom der er blevet opnået fremskridt, er Søstrøm ikke i tvivl om, at arbejdet ikke er afsluttet.
– Ledigheden er stadig for høj, og vi skal gerne ned på et niveau, hvor vi nærmer os ligepunktet. På sigt skal vi også forsøge at halvere disse tal, siger han.
Ifølge Søstrøm handler det om at fortsætte arbejdet med at finde metoder, der virker og derefter udbrede dem til flere områder i Fredericia. Søstrøm nævner også, at erfaringerne fra Korskærparken allerede er blevet anvendt i andre områder af Fredericia, herunder Sønderparken, som har haft en lignende beskæftigelsesindsats.
– På trods af, at Sønderparken kom med på listen, er ledigheden faktisk faldet i området. Der er nu færre ledige i Sønderparken end sidste år, siger han og pointerer, at metoderne i Korskærparken allerede har haft positiv effekt andre steder.
Skabelse af bæredygtige boligområder
Når det kommer til, hvordan man skaber bæredygtige boligområder, er Søstrøm klar i mælet:
– Man skal sikre, at beboerne bliver inddraget i arbejdet og skaber de aktiviteter og fællesskaber, de selv ønsker i deres boligområder, samtidig med at man løser de sociale udfordringer.” Det er et fundamentalt princip, der har været med til at sikre Korskærparkens succes. Derudover er det vigtigt at sikre en god adfærd og kultur i boligområderne, så de bliver attraktive for både nuværende og fremtidige beboere.
– Boligstandarden blev hævet, og områderne blev dermed mere attraktive. Det har været en samlet indsats med massive renoveringer både indenfor og udenfor, siger Søstrøm og understreger, at det ikke kun er fysiske forbedringer, men også sociale indsatser, der har bidraget til den positive udvikling.
Samarbejdet mellem kommunale medarbejdere, kirke, kulturforeninger og andre aktører har været centralt i arbejdet med at løfte områdets standard.
Bredere indsatser og fremtidige planer
Søstrøm ser fremad og nævner, at den kommende beskæftigelsesindsats, som skal dække endnu flere borgere i Fredericia, er en vigtig del af fremtiden.
– Den smitter allerede af i den grad, at planen nu er blevet bydækkende og dækker 8.000 beboere. I det kommende år lancerer vi et nyt beskæftigelsesprojekt, som forhåbentlig vil give endnu flere beboere mulighed for at deltage, siger han.
Derudover er der allerede aktiviteter i flere af byens områder, som f.eks. Nordbyen i Skanseparken.
– Vi har aktiviteter i både Korskærparken og Sønderparken, og det dækker derfor et stort område af byen, siger Søstrøm og understreger, at en vigtig del af arbejdet handler om kriminalpræventive gadeopsøgende indsatser.
– De fleste af disse indsatser er dog ikke så omfattende, fordi der er relativt roligt, og adfærden er god i de fleste områder.
Korskærparkens rejse er langt fra slut
Selvom Korskærparken nu er ude af de officielle lister, er Søstrøm ikke i tvivl om, at det er et skridt på en længere rejse.
– Vi er ikke i mål endnu. Det er vigtigt at holde fokus og sikre, at vi fortsætter med at investere i både mennesker og boliger for at skabe langsigtede positive forandringer. Det er det, der virkelig gør en forskel, siger han.
Korskærparken har nået en vigtig milepæl, men der er stadig lang vej igen. Det er klart, at den fælles indsats – fra beboere, boligsociale medarbejdere og kommunen – har været afgørende for de fremskridt, der er blevet opnået. Nu handler det om at fortsætte arbejdet og bygge videre på de succeser, der er opnået.