
SAMFUND. Når fredericianeren Morten Lindvig Olsen om få uger klikker cykelskoene i pedalerne på nogle af Tour de Frances mest ikoniske stigninger, handler det ikke bare om personlige grænser og fysiske udfordringer. Det handler i lige så høj grad om at støtte sin søster Maja, der sidste år fik konstateret sygdommen sclerose.
Morten er én af omkring 500 danske cykelmotionister, som deltager i velgørenhedseventen Cykelnerven. Løbet arrangeres af Scleroseforeningen og samler penge ind til kampen mod den kroniske sygdom, som over 19.000 danskere lever med.
»Jeg hjælper jo ikke min søster direkte ved at deltage, men indirekte igennem det, hun får fra foreningen. Mit håb er at bidrage til, at den fremtid, som er uvis for hende og vores familie, bliver lysere,« siger Morten og uddyber:
»Jeg har mødt mange, som ikke engang ved, hvad sclerose er, og endnu flere, som ikke kender til Cykelnerven. Som pårørende føler jeg en stor forpligtelse til at sprede budskabet og skabe opmærksomhed omkring sygdommen.«
Når Morten og de øvrige ryttere den kommende måned kaster sig ud i strabadserne, venter flere af de stigninger, som rytterne i årets Tour de France skal forcere på 12., 13. og 14. etape. Blandt andet legendariske bjerge som Col du Tourmalet, Luz Ardiden og Hautacam, der tidligere har dannet rammen om store øjeblikke i dansk cykelhistorie.
TV-kommentator og Tour de France-ekspert Dennis Ritter er én af ambassadørerne for Cykelnerven. Han peger på, at netop sammenkoblingen med Touren gør eventen til noget helt særligt:

»Det er en stor ære for mig at være ambassadør for Cykelnerven. Den tætte forbindelse til Tour de France gør arrangementet helt unikt. Det er en fysisk krævende udfordring, hvor ambitionerne altid er store – uanset hvor stejle bjergene måtte være.«
Sidste år samlede Cykelnerven 12,9 millioner kroner ind til kampen mod sclerose. Målet er igen i år at gøre en mærkbar forskel for både forskning og støtte til familier, som Mortens.