I år blev Fredericia Art Festival forvandlet til en fejring af kunst og kultur, da festivalen for fjerde gang slog dørene op og inviterede publikum ind i kunstens verden.
Klokken 16:00 i Eksercerhuset var stemningen på sit højeste, da direktør i EventC, Ulrich Nicolaisen, bød velkommen til åbningen. I et rum fyldt med kunstværker og kunstinteresserede blev Fredericia Art Festival 2024 en hyldest til kreativitet og samarbejde.
Eksercerhuset var pyntet op til lejligheden og føltes som et mekka for kunstelskere, hvor værker af 26 forskellige kunstnere og gallerier prydede væggene og rummene.
– Opbakningen, specielt på sociale medier, har været massiv i år, både fra restauranter, caféer og mange andre steder, sagde Ulrich Nicolaisen og indikerede, at festivalens synlighed i år er vokset markant. Nicolaisen, som leder EventC, der står bag festivalen, roste den store støtte, festivalen har fået fra både lokale og regionale kræfter.
Festivalen har i år sat ekstra fokus på markedsføring og synlighed.
– For første gang har vi sat fokus på markedsføringen. Jeg håber, at I har set det; vi er nu i lokale medier i Fredericia, Middelfart, Vejle og Kolding. Derudover har vi også brugt et lille trick, som mange politikere bruger, nemlig valgplakaterne, forklarede Nicolaisen med et smil. Rundt omkring i byen har festivalplakater været opsat, hvilket har givet festivalen et nyt visuelt udtryk og en øget genkendelighed.
Nicolaisen fremhævede også et særligt værk, der kunne opleves i nærheden af Kato – et chokolademaleri skabt af kunstneren Kai Glad.
– Der er mulighed for at byde på dette værk, hvis man har lyst; det kan nemlig spises. Alle indtægter fra budgivningen går til Julemærkehjemmet, og det er vi også glade for, forklarede Nicolaisen, der opfordrede til at støtte det gode formål.
Efter Nicolaisens åbningstale tog Poul B. Jakobsen, formanden for Fredericia Kunstforening, ordet som årets åbningstaler. Jakobsen har været en del af festivalen siden dens begyndelse og talte om, hvordan Fredericia Art Festival er vokset til at blive en fast tradition.
– Det er fjerde gang, festivalen afholdes, og det er med stor glæde, at arrangementet er blevet så etableret, sagde Jakobsen og roste den økonomiske opbakning fra lokale sponsorer og samarbejdspartnere, der har gjort det muligt at holde festivalen gratis for publikum de seneste år.
Jakobsen løftede sløret for næste års udstilling hos Fredericia Kunstforening og kunne afsløre, at kunstneren Bjørn Nørgaard vil være en del af festivalen i 2025.
– Næste års udstilling er lagt fast, og det bliver Bjørn Nørgaard, som vi ser frem til at byde velkommen, sagde Jakobsen, hvilket skabte forventning blandt publikum. Han fortalte også om kunstforeningens egne udstillinger, der finder sted i forbindelse med festivalen.
– Vi glæder os til at se jer alle sammen i Kongensgade 111 senere i dag, inviterede Jakobsen.
Festivalen har ikke kun til formål at præsentere kunst, men også at skabe en fælles oplevelse for både lokale og besøgende. Jakobsen opfordrede publikum til at invitere venner, familie og kollegaer til Fredericia denne weekend.
– Alle burde invitere alle, de kender, til Fredericia i netop denne weekend, så de kan opleve, hvad Fredericia kan, sagde han og fremhævede byens evne til at samle folk omkring kunst og kultur.
I sin tale reflekterede Jakobsen over kunstens rolle og hvordan kunstnere ofte finder inspiration hos hinanden. Han nævnte den historiske kunstnergruppe COBRA, som bestod af kunstnere fra København, Bruxelles og Amsterdam og blev kendt for deres rå og spontane udtryksform.
– Selv de største mestre har fundet inspiration i hinanden,”sagde Jakobsen og beskrev, hvordan COBRA-gruppen udfordrede traditionelle normer for kunst med deres stærke farver og fantasifulde former.
– Sammen skabte de en helt unik formsprog, som satte spor i kunsthistorien, forklarede Poul B. Jakobsen.
Festivalens åbning i Eksercerhuset gav publikum mulighed for at opleve en bred vifte af værker og lade sig inspirere af de mange udtryksformer. Det var tydeligt, at arrangørerne havde skabt en atmosfære, der inviterede til fordybelse og refleksion. Publikum blev mødt af en blanding af moderne og klassisk kunst, og med det gratis katalog og muligheden for at scanne en QR-kode kunne de let få et overblik over de mange udstillinger i byen.
Fredericia Art Festival byder i år på en række særlige oplevelser rundt omkring i byen. Foruden udstillingen i Eksercerhuset kan publikum blandt andet besøge Martin Asbæk Gallery på Sct. Knuds Skole, hvor fotografen Trine Søndergaard udstiller sine værker. På Rådhuspladsen kan man se en imponerende bronzeskulptur af Maria Rubinke, mens Fredericia Kunstforening viser værker af Karen Gabel Madsen. Derudover præsenteres en lokal udstilling i Rådhusets foyer med kunstnere fra området, og Jesper Bendix har stillet en butik til rådighed for lokale kunstnere.
Festivalen byder også på en række unikke indslag, som afspejler Fredericias kreativitet. Blandt andet kan besøgende smage på et særligt festivaløl fra Fredericia Brewpub eller nyde en festivalkage hos Konditoriet KACHO, hvor der også udstilles et kunstværk i chokolade. I Panoramabiografen vises dokumentarfilmen “AMY” om sangeren Amy Winehouse, en film der i kraft af sin kunstneriske kvalitet passer perfekt til festivalens stemning.
Med gratis adgang og et bredt program håber arrangørerne på stor opbakning fra publikum. Nicolaisen afsluttede sin tale med en opfordring til alle om at støtte festivalens sponsorer og kunstnere, der har gjort det muligt at skabe en weekend, hvor kunst og kultur fylder Fredericias gader og hjerter.