Fredericia Maskinmesterskole havde i sidste uge et vigtigt indlæg i Altinget, hvor rektor Jens Færgemand Mikkelsen taler om regeringens initiativ med de 400 engelsksprogede studiepladser. Det er en mulighed, som han ser som en nødvendighed for at sikre fremtidens arbejdskraft og imødekomme de udfordringer, som flere industrier står overfor i Danmark.

– Vi er utrolig glade for, at regeringen endelig har set, at vi har brug for internationale studerende og engelsksprogede uddannelser. Det har været en katastrofe, at man lukkede for dette tidligere, og vi kan tydeligt se, hvordan manglen på arbejdskraft i flere brancher har haft konsekvenser, siger Jens Færgemand Mikkelsen.

Jens Færgemand Mikkelsen understreger, at maskinmesteruddannelsen er unik for Danmark og spiller en central rolle i mange brancher. Han mener, at det er vigtigt at bringe internationale studerende ind i uddannelsen for at imødekomme behovet for maskinmestre, især i forbindelse med den grønne omstilling.

– Der er simpelthen ikke andre steder i verden, hvor man uddanner maskinmestre på samme måde som i Danmark. Det er en bred og kompleks uddannelse, som forbereder de studerende til at drive og vedligeholde de kritiske anlæg, der er nødvendige for den grønne omstilling, forklarer Jens Færgemand Mikkelsen.

Maskinmestrerne driver den grønne omstilling

Når det kommer til den grønne omstilling, har maskinmestrene en central rolle. Jens refererer med et smil til det faktum, at ingeniørerne måske designer vindmøllerne, men det er maskinmestrene, der i sidste ende står for at drifte og vedligeholde dem.

– Ingeniørerne designer og udvikler de anlæg, vi skal bruge til den grønne omstilling, men når de er i drift, er det maskinmestrene, der skal sikre, at de fungerer optimalt. Det er derfor, vi siger, at det er maskinmestrene, der i praksis driver den grønne omstilling, fortæller han.

Der er en markant mangel på maskinmestre, især i industrien, det maritime og energisektoren. Ifølge Jens er det en udfordring, der påvirker virksomhedernes vækstmuligheder.

– Mange brancher mangler maskinmestre. Det gælder især inden for industrien, det maritime og energisektoren. Det er et problem, der spænder bredt,” siger han og forklarer, at en bred uddannelse som maskinmester giver virksomhederne mulighed for at ansætte én person i stedet for flere, da maskinmesteren har kompetencer på flere områder, herunder el, automation og termiske maskiner.

Rekordlav ledighed blandt maskinmestre

Jens Færgemand Mikkelsen peger på, at maskinmesterne oplever en usædvanligt lav ledighed, og at det betyder, at virksomhederne kæmper for at finde kvalificerede kandidater til at dække de nødvendige roller.

– Virksomhederne står simpelthen uden de nødvendige medarbejdere, hvilket kan hæmme deres vækst og innovation. Maskinmestrene er nødvendige for at sikre, at de komplekse systemer fungerer, og at alle processer kører effektivt, forklarer Jens.

Fredericia Maskinmesterskole har allerede haft positive samtaler med store virksomheder som Danfoss og Novo Nordisk, som støtter op om ideen om engelsksprogede maskinmesteruddannelser.

– Vi har talt med virksomheder som Danfoss i Sønderborg og Novo Nordisk i Kalundborg, og de bakker op om en maskinmesteruddannelse på engelsk. Deres koncernsprog er engelsk, og de har behov for at tiltrække international arbejdskraft, siger han.

Jens Færgemand Mikkelsen understreger, at det er essentielt for fremtidens arbejdsmarked, at maskinmesteruddannelsen bliver en del af de 400 engelsksprogede studiepladser. Han håber, at uddannelsen bliver opdelt i to steder i Danmark, et i Sønderborg og et i Kalundborg, så man kan dække de specifikke behov i disse regioner.

– Hvis maskinmesteruddannelsen ikke bliver prioriteret i fordelingen af studiepladser, sender det et signal om, at man ikke forstår vigtigheden af at uddanne nok maskinmestre, som er nøglerollefigurer i både den grønne omstilling og mange tekniske industrier, afslutter Jens Færgemand Mikkelsen.

Håb om politisk opbakning

Med regeringen i forhandlinger om de internationale studiepladser er timingen god, mener Jens. Han og hans kollegaer har allerede kontaktet relevante politikere og ministerier for at sikre, at maskinmesteruddannelsen får den opmærksomhed, den fortjener.

– Vi har været i dialog med politikerne, og vi håber, at de ser behovet for at uddanne flere maskinmestre, både til de eksisterende behov og fremtidens udfordringer, siger Jens Færgemand Mikkelsen.

0 0 stemmer
Bedømmelse
Tilmeld
Notify of
guest
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer