Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en bred aftale om finansloven for 2025. Aftalen, der blev præsenteret torsdag, prioriterer områder som kommunal velfærd, grøn omstilling og uddannelse og indebærer historiske løft på flere punkter.

Kommuner og regioner får økonomisk løft

Finansloven bygger på tidligere indgåede aftaler om økonomiske rammer for kommuner og regioner. Ifølge finansminister Nicolai Wammen indeholder aftalen det største realløft af kommunernes serviceramme i 15 år og regionernes driftsramme til sundhed i 14 år.

– Med finansloven prioriterer vi velfærd, grøn omstilling og tryghed. Det er målet, at finansloven får en konkret effekt i danskernes hverdag, udtaler Nicolai Wammen ifølge en pressemeddelelse fra Finansministeriet.

Fokus på skolemad, uddannelse og grøn omstilling

På uddannelsesområdet er der afsat 850 millioner kroner til en forsøgsordning med skolemad i grundskolen fra 2025 til 2028. Målet er at skabe bedre sundhed, trivsel og læring blandt børn og unge, ifølge aftaleparterne.

Derudover indeholder finansloven flere initiativer til at sikre uddannelsestilbud af høj kvalitet, herunder øgede midler til A-fagstilskud på gymnasier, en reduktion af knæktaksten og udvidelse af særtilskud.

– Vi ønsker, at elever i hele landet skal have adgang til uddannelse af høj kvalitet, fremgår det af aftaleteksten.

Finansloven afsætter også midler til den grønne trepartsaftale, som blandt andet skal fremme biodiversitet og reducere kvælstofudledningen i danske farvande.

Økonomiminister Stephanie Lose udtaler i den forbindelse, at der lægges vægt på både klima og økonomisk lettelse for borgerne.

– Vi genindfører håndværkerfradraget og udvider servicefradraget, samtidig med at vi investerer i grøn omstilling og sundhedsvæsenet, siger Stephanie Lose ifølge pressemeddelelsen.

Finansloven inkluderer også en værdighedsreform, som skal hjælpe landets mest udsatte borgere, herunder personer med hjemløshed, psykisk sårbarhed og stofmisbrug.

– Formålet er, at de mest udsatte ikke skal være kastebold mellem myndigheder, men have adgang til et værdigt liv, udtaler uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

Effektivisering i staten

Aftalen indeholder ikke nye bevillinger til statslige årsværk. Ifølge aftaleteksten er dette en prioritering for at sikre effektiv ressourceanvendelse og fokus på borgernære initiativer.

Klar til implementering i 2025

Finansloven træder i kraft den 1. januar 2025, og flere initiativer som håndværkerfradraget og skolemad forventes at kunne mærkes kort tid efter. Ifølge regeringen og aftalepartierne skal finansloven balancere mellem økonomisk ansvarlighed og sociale, uddannelsesmæssige og miljømæssige hensyn.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her