
BOLIG. I Kanalbyen i Fredericia bliver fremtidens byggeteknik afprøvet med 16 unikke, 3D-printede betonsøjler, der skal bære det nye fælleshus ’Naturbasen’ i Søndervold park. Projektet er igangsat af AP Pension med rådgivning fra Rambøll, Henning Larsen Arkitekter og MT Højgaard, og støttet af Realdania.
De 16 søjler, som netop er ankommet til Kanalbyen, er udført i en særlig ’futurecem’-beton fra Aalborg Portland. Søjlerne er placeret udvendigt, hvor de skal bære husets tag og samtidig skabe små, hyggelige lærum under udhænget.
»Huset er et demonstrationsprojekt, som vil vise, hvordan man kan gøre tingene på en bedre måde. Vi arbejder på, at huset maksimalt skal udlede 5,2 kg CO₂ pr. m² om året, og det ser ud til, at vi når målet,« siger bæredygtighedschef i AP Ejendomme, Morten Leen.
Nytænkning og stærk bæreevne
Selvom 3D-print i beton ikke i sig selv er nyt, så er det første gang, teknologien bruges til at printe bærende søjler med så stærk bæreevne. Den riflede struktur på søjlerne minder om den traditionelle ’pølseteknik’, man kender fra keramik.
»Det har krævet både tid og kræfter at opnå en så stærk konstruktion med 3D-printede søjler. Til gengæld står vi nu med en viden, som kan bruges mange andre steder,« forklarer Nikolaj Haaning, forretningsudvikler hos Rambøll.
Store gevinster for klima og design

Nikolaj Haaning fremhæver, at potentialet er stort, både når det gælder CO₂-besparelser, tidsforbrug og økonomi ved at bruge 3D-print frem for traditionel støbning.
»Når man printer beton, slipper man for at bygge store støbeforme. Samtidig giver det en frihed til at skabe varierede former og udtryk uden betydelige ekstraomkostninger. De 16 søjler er eksempelvis udført med forskellige udtryk, uden at det blev væsentligt dyrere,« siger han.
Bæredygtighed i hver detalje
Opførelsen af det ambitiøse lavemissionshus starter i juni 2025. Huset får et dæk af genbrugsbeton, der binder CO₂ fra atmosfæren under knusningen. Taget bliver udført som en slank betonskal, der støbes på stedet, mens facaden bliver en kombination af træ og genbrugsglas.
’Naturbasen’ skal fungere som fælleshus med opholdsrum, toiletter og faciliteter for både beboere og besøgende i Kanalbyen.