Vejens borgmester, Frank Schmidt-Hansen (C), ser både udfordringer og potentiale i statsminister Mette Frederiksens nytårstale, som han beskriver som ventet og middelmådig.
– Det, der især optager mig, er det, hun sagde om kommunerne. Jeg hæfter mig ved, at hun blandt andet nævnte, at der var givet et løft til kommunerne med den sidste aftale, i stedet for flere penge til velfærd. Der er en del i historien, at vi har været bagud med finansiering, så velfærden er svært at mærke ude i kommunerne, i hvert fald i alle kommuner, siger Frank Schmidt-Hansen og påpeger, at flere ressourcer er nødvendige for at leve op til ambitionerne.
Sundhedsreformen er et andet fokusområde, som kræver nytænkning og samarbejde mellem kommuner og regioner.
– Når hun taler om sundhedsreformen og grønthøsterpartiet, så er det nogle store opgaver, vi skal i gang med at løse ude i kommunerne. Sundhedsreformen kræver, at vi organiserer os på en ny måde med de nye sundhedsråd og får løst udfordringerne med midlertidige pladser, akutpladser og akutsygeplejersker. Det er lagt op til, at vi skal forhandle og snakke os til rette. Vi starter med regionen, vel vidende at de har flertallet i udvalgene og en vetoret, forklarer han.
Borgmesteren håber på konstruktiv dialog for at sikre, at reformens intentioner om nærhed til borgerne bliver opfyldt. Han advarer dog mod, at opgaverne igen flyttes væk fra kommunerne, hvilket vil besværliggøre adgangen til sundhedstilbud.
På det internationale plan anerkender Schmidt-Hansen statsministerens analyse af en verden i brand og behovet for oprustning:
– Hvad angår verdenssituationen, synes jeg, hendes analyse virker rigtigt. Vi kigger på en urolig verden, og hun brugte udtrykket ‘verden står i brand’. Hun understregede, at vi skal foretage markante investeringer i det danske forsvar og opruste. Jeg er enig i, at vi skal tage vores del af det, siger han. Dog er han bekymret for, hvordan finansieringen af forsvarsinvesteringer og grøn omstilling vil påvirke kommuner og regioner.
Borgmesteren finder også statsministerens ambitioner om forbedret velfærd relevante, men mener, at kommunerne har brug for yderligere midler for at kunne realisere dem:
– Der bliver ikke afsat flere penge til velfærd, hvis ikke vi holder fast i de tilgængelige midler. Når man vurderer talen, synes jeg, det var en middelmådig tale. Hun kommer omkring nogle vigtige emner, som flere sygeplejersker, ungdomsuddannelser og minimumsnumre i vuggestuer og børnehaver, samt at der skal være mere tid til ældrepleje. Det er gode intentioner, men for at kommunerne kan leve op til dem, kræver det, at pengene følger med, siger han.
Schmidt-Hansen efterlyser også klarhed i statsministerens budskaber, især omkring nedlæggelsen af jobcentrene, som har skabt usikkerhed blandt kommunale medarbejdere.
– Jeg savner dog en afklaring. Jeg tror, det var i sidste års tale, hvor hun sagde, at sygemeldte skal behandles ordentligt og med respekt, og at jobscentrene skulle nedlægges. Det synes jeg var en utilstrækkelig bemærkning. Vores medarbejdere behandler sygemeldte med ordentlighed og respekt, og de gør det ud fra de rammer, Folketinget har udstukket. Hvor lang tid skal vores medarbejdere gå rundt i usikkerhed? Det synes jeg er problematisk, at de får sådanne tvetydige beslutninger at arbejde med, afslutter han.