Den 12. januar lukkede den eneste dagligvarebutik i Skærbæk, Coop365. Det har skabt bekymring blandt lokale borgere, især ældre og gangbesværede, der nu står uden indkøbsmuligheder i nærområdet. For at imødekomme den nye situation har Ældre Sagen Fredericia og lokale kræfter opfordret til, at beboerne hjælper hinanden. Fokus er på at sikre, at ingen efterlades uden adgang til dagligvarer.
Ældre Sagen Fredericia tog tidligt affære og udsendte den 2. januar et opslag på Facebook, hvor de bad byens borgere om at træde til og hjælpe dem, der har svært ved at klare indkøb selv.
– Har du en ven, en nabo, eller har du hørt om en anden, der har brug for hjælp, opfordrer vi dig til at vise forståelse og samfundssind og tilbyde at tage dem med ud og handle, når I selv køber ind, skrev Ældre Sagen i deres opslag.
Formanden for Ældre Sagen Fredericia, Lis Tarnow, understreger, at lukningen af butikken har haft en mærkbar effekt på især ældre borgere, der nu har svært ved at få adgang til dagligvarer.
En lokal ildsjæl tager initiativ
Midt i udfordringerne har lokale borgere taget sagen i egen hånd. Lise Gervig, der bor i Skærbæk, tog hurtigt initiativ og lavede et opslag på Facebook for at samle støtte.
– Vi er i gang med et projekt, hvor jeg lavede et opslag på Facebook, fordi jeg vidste, at det ville appellere til folk, fortæller hun.
For Lise Gervig handler det om at nå ud til dem, der ikke selv har mulighed for at søge hjælp.
– Målgruppen, jeg prøver at ramme, er primært ældre mennesker, især de, der er 75-80 år og opad. Det er folk, der er dårligt gående, og det kan skyldes mange ting. Men jeg tænker også, at nogen yngre kan være dårligt gående af forskellige årsager. Den primære målgruppe er dog den ældre generation, som måske bruger andre mediekilder end dem, jeg selv bruger, forklarer hun.
Stor opbakning fra lokalsamfundet
Det lokale initiativ har allerede mødt stor opbakning fra flere lokale, som er villige til at hjælpe deres naboer. For Lise Gervig har det været en positiv oplevelse at opleve fællesskabet i Skærbæk.
– Det har været en god oplevelse for mig at hjælpe folk, hvis jeg ved, at jeg gør en forskel. Responsen har været utrolig positiv, og det virker som om, mange mennesker gerne vil hjælpe, hvilket er virkelig dejligt, siger hun.
Men trods den store velvilje står projektet stadig over for en stor udfordring endnu.
– Som vi er landet i projektet nu, er det jo ikke nok, at der står 100 mennesker klar til at hjælpe, hvis vi ikke kan få kontakt med dem, der har brug for hjælpen, pågpeger Lise Gervig og tilføjer slutteligt, at hun håber, endnu flere vil træde til.
For mange ældre kan udfordringen med at få adgang til dagligvarer have stor betydning for deres daglige liv. Derfor håber både Ældre Sagen og initiativtagerne, at lokalsamfundet vil samle kræfterne og sørge for, at ingen føler sig overset.