
REPORTAGE. »Min tid som bandemedlem i Herrebanden: Rødderne var kort.« Det lyder måske som titlen på en rå krimi, men i virkeligheden handler det om et hjertevarmt og humoristisk fællesskab i Fredericia. Her mødes en gruppe garvede herrer ugentligt i »Herrebanden« – et demensfællesskab, hvor smil, humor og praktisk sans er i højsædet.

Fredericia AVISEN fik en unik mulighed for at kigge indenfor hos denne særlige »herrebande«, da de afholdt forårs- og påskeklargøring af deres udendørs fællesareal. Elleve glade og lattermilde »drenge«, som de kærligt omtaler sig selv, tog imod med kaffen klar og fortalte med stolthed om deres ugentlige samvær.

I Herrebanden er der plads til alle. Selvom hukommelsen måske driller, så er humøret intakt. Dagens program stod på at få havemøblerne frem, gøre grillen klar og generelt puste nyt liv i de udendørs omgivelser. Og stille foregik det bestemt ikke! Snakken gik lystigt, anekdoter blev delt, og latteren rungede, mens hænderne arbejdede. Med en smittende energi gik »banden« i gang med at feje terrassen, give træværket en frisk omgang maling og plante forårets første spirer. Man fornemmede tydeligt det stærke bånd mellem »drengene« og den glæde, de fandt i det fælles projekt.
Dagens ubestridte højdepunkt indtraf, da den rengjorte grill blev tændt, og duften af grillpølser bredte sig i luften. Rundt om grillen blev røverhistorier udvekslet, vittigheder fyret af, og det var tydeligt, at her var et frirum, hvor man kunne være sig selv uden forbehold. Det var en sand fornøjelse at opleve fællesskabets solside i fuldt flor.

Bag den positive stemning og det gode humør stod demenskonsulent Pia Heesch Andersen, som med et glimt i øjet og en kærlig, men bestemt tone agerede »hård chef«. Med sin baggrund fra Forsvaret sørgede hun for, at der var struktur på dagen, og at alle bidrog efter evne. Lediggang var et fremmedord – dog undtaget den besøgende fra Fredericia AVISEN, som fik lov at nyde dagen som tilskuer og nysgerrig udspørger.
Herrebanden er et lysende eksempel på, hvordan et demensfællesskab kan skabe værdi og livskvalitet for mennesker, der lever med demens, samt give pårørende et frirum. Det er et sted, hvor venskaber blomstrer, færdigheder holdes ved lige, og hvor man får mulighed for at bidrage og føle sig som en del af et meningsfuldt hele.

Fordelene ved et demensfællesskab som Herrebanden er mange:
- Tryghed og genkendelighed: I et fællesskab med forstående mennesker skabes en tryg atmosfære, der mindsker angst og forvirring.
- Stimulering og livskvalitet: De fælles aktiviteter og den sociale interaktion stimulerer både krop og sind, hvilket bidrager til øget livskvalitet og modvirker ensomhed.
- Bevarelse af identitet: Her er man værdsat for den, man er, og der er plads til at dele erfaringer uden frygt for fordømmelse.
- Fysisk og mental aktivitet: Aktiviteter som havearbejde, spil og samtaler holder både kroppen og hjernen i gang.

Herrebanden i Fredericia viser på fornemste vis, hvordan man med engagement, humor og fællesskab kan skabe en positiv forskel i hverdagen for mennesker med demens. Det er et inspirerende eksempel på, at livet med demens også kan indeholde glæde, aktivitet og stærke sociale bånd. Måske bliver der endda tid til en tur for denne reporter på en af de A.P. Møller-sponsorerede duocykler senere på sæsonen? Eller måske et besøg i »tøsegruppen«?

Dette er anden gang, jeg besøger demensfællesskabet. Jeg bliver mere og mere imponeret over Fredericia Kommunes tiltag på området og ikke mindst personalet og de frivillige, der udfører tingene i praksis.