POLITIK. Personer, der udsættes for stalking og partnervold, får nu bedre mulighed for at leve i sikkerhed og tryghed. Torsdag har et enigt Folketing vedtaget en forsøgsordning med den såkaldte omvendte fodlænke, som træder i kraft den 1. juli 2025.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Ordningen betyder, at personer, som har fået et opholdsforbud mod at opsøge deres ofre, bliver udstyret med en GPS-fodlænke, som alarmerer myndighederne, hvis gerningspersonen nærmer sig offerets hjem eller arbejdsplads.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) understreger, at ordningen handler om at sikre, at byrden ved stalking og partnervold fremover placeres hos gerningsmanden – ikke hos ofret.

– Frygten for at blive opsøgt derhjemme eller i lokalområdet kan være så stor, at nogle ofre vælger at tilpasse deres hverdag for at undgå at støde på den person, der har udsat dem for eksempelvis stalking eller partnervold. Det er ikke rimeligt, at ofret skal leve i utryghed i sit nærområde og få sin frihed begrænset, siger han og fortsætter:

– Det er den, der for eksempel udøver stalking, der må bære byrden for at beskytte ofret mod den uønskede kontakt. Derfor er jeg rigtig glad for, at regeringen og Folketingets partier i dag er blevet enige om at indføre en forsøgsordning med omvendt fodlænke. Jeg håber og tror, at vi med forsøgsordningen kan øge sikkerheden og trygheden for personer, der er udsat for blandt andet partnervold og stalking.

Kun tre politikredse omfattet af ordningen

I første omgang vil den omvendte fodlænke blive afprøvet i tre udvalgte politikredse: Københavns Politi, Nordsjællands Politi og Københavns Vestegns Politi. I forsøgsperioden vil der blive stillet GPS-fodlænker til rådighed, så op til 15 personer kan overvåges samtidig.

Efter cirka tre år vil forsøgsordningen blive evalueret.

Forslaget bygger blandt andet på gode erfaringer fra Norge, hvor en tilsvarende ordning har været i brug siden 2013. Her har man oplevet, at fodlænkerne har haft en afskrækkende effekt på gerningspersoner, ligesom de har forbedret livskvaliteten og sikkerheden for ofrene markant.

Ordningen skal først og fremmest hjælpe ofre, som i dag lever i frygt, på trods af at de har fået tildelt tilhold eller opholdsforbud mod gerningspersonen. Ifølge Justitsministeriet bliver sådanne opholdsforbud desværre ofte brudt gentagne gange.

Ordningen træder i kraft den 1. juli 2025.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her