Der opstod store forundring og frustration blandt de lokale politikere i Fredericia, da det onsdag blev afsløret under et morgenmøde i Business Fredericia, at kommunen ikke er pålagt at oprette mulighedszoner til vedvarende energi (VE)-anlæg. Det kom frem under drøftelsen af kommuneplanen, hvor en tidligere opfattelse af, at solcelleinstallationer var en nødvendighed, nu viser sig at være et initiativ taget af kommunen af egen drift.
Susanne Eilersen (DF) reagerede skarpt på denne udmelding, og det er tydeligt, at usikkerheden omkring beslutningen har skabt forvirring og opmærksomhed i den politiske debat. Ifølge Eilersen kom denne oplysning som en overraskelse, især fordi kommunen tidligere var blevet informeret om, at solcelleinstallationerne var pålagt fra regeringen.
– Det var en overraskelse, hvordan de formulerede det, især fordi vi blev oplyst om, at det skulle være solceller. Men det viser sig, at de faktisk har gjort det af eget initiativ, siger Eilersen.
Hun understreger, at denne ny viden ændrer forståelsen af den beslutning, der tidligere var blevet truffet:
– Det er noget, vi selv har taget initiativ til, fordi vi har identificeret nogle muligheder. Det er virkelig en overraskelse for mig. Det er ny viden, for jeg troede, det var blevet aftalt korrekt fra starten, fortsætter Eilersen.
Derfor er hun bekymret for, at den manglende klarhed om, hvad der egentlig er påkrævet fra regeringens side, kan skabe misforståelser om fremtidige planer.
– Derfor skal vi selvfølgelig sørge for, at det ikke giver usikkerhed omkring fremtidige planer. Hvis det ikke er noget, vi blev bedt om at gøre, skal det klargøres, forklarer Eilersen.
Palle Dahl (DF) er også kritisk over for den pludselige ændring i regeringens udmeldinger. Ifølge Dahl tyder det på, at minister Lars Aagaard har ændret position, hvilket kunne indikere, at regeringen har trukket sig tilbage fra en tidligere forpligtelse.
– Vi skal ikke udpege noget, hvis det ikke er et krav fra regeringen. Jeg har set, det er blevet fjernet fra planerne i Varde, så kan vi også her, siger Dahl.
Både Eilersen og Dahl er enige om, at Fredericia, som en lille kommune, ikke har de nødvendige arealer til at implementere store VE-anlæg uden at have fået klare påbud fra regeringen.
– Vi taler om kvadratkilometer, og vi er en lille kommune, men vi bidrager allerede meget til energi, siger Dahl. Begge politikere understreger, at det er nødvendigt at reagere på regeringens udmeldinger, men de understreger, at kommunen ikke skal gå foran med initiativer, der ikke er pålagt.
Med regeringens nuværende usikkerhed omkring kravene, venter både Eilersen og Dahl på afklaring om, hvad fremtiden bringer.
– Så vi tager det hele og lægger det i en boks og lader det ligge, siger Dahl afslutningsvis, mens kommunen fortsætter med at følge udviklingen nøje.
Denne debat om VE-anlæg og kommuneplanen afslører ikke kun de politiske spændinger i Fredericia, men også de udfordringer, som kommunerne står overfor i arbejdet med at tilpasse sig statslige krav og beslutninger om energiomstilling.