Problematikken omkring grundskyld på nyudstykkede boliger har skabt udfordringer for en gruppe boligejere, som risikerer at skulle betale skat af jord, de aldrig har ejet. Nu meddeler skatteminister Rasmus Stoklund, at han vil udvide løsningen, der blev aftalt for skatteåret 2024, til også at omfatte årene 2022 og 2023.

For boligejere, der har købt nyudstykkede grunde, har der i nogle tilfælde opstået en situation, hvor de har fået pålagt grundskyld på større arealer end de reelt ejer. Denne udfordring blev taget op i september, hvor skatteministeren og forligskredsen bag ejendomsvurderingssystemet nåede frem til en model for en tilbagebetaling for skatteåret 2024. Ifølge en pressemeddelelse fra Skatteministeriet ønskes modellen nu udvidet, så også tidligere år inkluderes i løsningen.

Mulighed for kommunal støtte i 2022 og 2023

– Reglerne skal ikke stå i vejen for, at kommunerne også får mulighed for at hjælpe borgerne, udtaler skatteminister Rasmus Stoklund ifølge pressemeddelelsen.

– Det er ikke rimeligt, at man som boligejer uforvarende kan risikere at hænge på en stor skatteregning for grundskyld på jord, man aldrig har ejet. Derfor vil jeg foreslå forligskredsen, at kommunerne får samme mulighed for at eftergive eller tilbagebetale grundskyld i de her helt særlige tilfælde i 2022 og 2023.

Indtil 2024 var det kommunerne, der stod for opkrævningen af grundskylden, og der er nu indikationer på, at mange kommuner allerede har forsøgt at hjælpe borgere, der er kommet i klemme. Skatteministerens forslag indebærer derfor, at kommunalbestyrelserne får lovhjemmel til at imødekomme ejendomsejernes ansøgninger om eftergivelse eller tilbagebetaling af grundskyld, hvis de i særlige tilfælde står tilbage med det oprindelige ejendomsnummer efter en udstykning.

En fremtidssikret model på vej

For at undgå lignende problemer fremover arbejder skatteministeren også på en mere permanent løsning, der skal flytte skattepligten på nyudstykkede grunde fra køber til sælger i de første to år efter udstykningen. På denne måde undgår køberne potentielle skatteregninger, og sælgerne kan tage højde for grundskylden i salgsprisen.

For at gennemføre både den bagudrettede og fremadrettede løsning kræves der ny lovgivning. Lovforslaget om tilbagebetaling for 2022 og 2023 ventes fremlagt i efteråret 2024, mens den fremadrettede løsning forventes at blive præsenteret i foråret 2025, med forventet virkning fra skatteåret 2026.