Regnskabsafslutning og budgetjusteringer godkendt af Fredericia Byråd

0

POLITIK. På onsdagens byrådsmøde i Fredericia Kommune, den 30. april, var det især økonomien, der fyldte dagsordenen. Her blev både kommunens regnskab for 2024 og årets første budgetopfølgning for 2025 behandlet og godkendt.

Positivt regnskabsresultat for 2024

Borgmester Christian Bro (S) indledte mødet med at fremlægge regnskabet for det afsluttede regnskabsår 2024. Et regnskab, som ifølge borgmesteren tegner et positivt billede af kommunens økonomi.

»Regnskabet viser et mindreforbrug på lige knap 16 millioner kroner i forhold til den korrigerede serviceramme, der samlet set udgjorde godt 2,8 milliarder kroner,« fortalte Christian Bro.

Samtidig viste årets samlede resultat en positiv afvigelse på 416.000 kroner i forhold til det oprindelige budget, hvor der er bogført en samlet indtægt på godt 156 millioner kroner.

På anlægsområdet har Fredericia Kommune brugt 130 millioner kroner mere end anlægsrammen. Dette skyldes dog hovedsageligt, at flere projekter fra tidligere år har været forsinket og nu er gennemført.

»Vi ender med et samlet resultat, der er 38,4 millioner kroner bedre end det korrigerede budget. Og vores gennemsnitlige kassebeholdning ultimo 2024 var på 642 millioner kroner,« konstaterede borgmesteren, før han bad byrådet godkende regnskabet, hvilket de gjorde enstemmigt og uden bemærkninger.

Budgetopfølgning viser udfordringer på senior- og børneområdet

Den første budgetopfølgning for 2025 blev ligeledes behandlet, og her måtte borgmesteren konstatere, at kommunen forventer et samlet merforbrug på 6,9 millioner kroner fordelt på to store velfærdsområder.

»Merforbruget fordeler sig med 2,4 millioner kroner under Børne- og Skoleudvalget og 4,5 millioner kroner under Senior- og Socialudvalget. Årsagerne er nærmere beskrevet i sagsfremstillingen,« lød det fra Christian Bro.

Kommunens økonomiske politik tilsiger, at et sådant merforbrug vil blive overført til næste år, hvor udvalgene derefter skal finde besparelser og tilbagebetale beløbet.

Derudover foretog byrådet en teknisk budgetjustering på samlet set 27,1 millioner kroner, der primært handler om nulstilling af en tidligere afsat økonomisk buffer. Denne justering har dog ingen betydning for kommunens kassebeholdning.

Byrådet godkendte også denne sag uden yderligere debat.

Renovering af Holbergshaven blev dyrere end ventet

En af dagens mere konkrete beslutninger var godkendelse af de endelige omkostninger i forbindelse med et omfattende renoveringsprojekt i afdeling 402 i Holbergshaven, administreret af Boligkontoret Fredericia.

Her havde renoveringen af 84 rækkehuse været nødvendig på grund af omfattende skimmelproblemer. Projektets udgifter er steget markant fra de oprindelige 93 millioner kroner til nu 106 millioner kroner.

»Udgifterne er steget blandt andet på grund af forsinkelser, inflation, stigende renter og nødvendige ændringer som tagudskiftning, isolering af tagrum, nye terrassedøre og tilpasning af hegn,« forklarede borgmesteren.

Byrådet skulle derfor tage stilling til at godkende en låneforhøjelse samt stille kommunal garanti for både de støttede og ustøttede lån i projektet. Den støttede del steg med omkring 13 millioner kroner, mens den ustøttede del steg fra godt 32 millioner kroner til knap 50 millioner kroner.

Som en del af beslutningen blev også det fremtidige huslejeniveau for afdelingen fastlagt til 851 kroner pr. kvadratmeter pr. år.

Tommy Rachlitz Nielsen (C) tog ordet i forbindelse med sagen og bemærkede kort, at det var vigtigt med en løbende politisk opmærksomhed på de stigende udgifter i almene boligprojekter, men der var generel enighed om nødvendigheden af at sikre kvaliteten i boligerne.

Byrådet godkendte herefter både de øgede omkostninger, låneoptagelsen samt den kommunale garanti enstemmigt. Dermed sikres det, at beboerne i Holbergshaven får en permanent løsning på de tidligere problemer, og at boligkvaliteten kan opretholdes fremadrettet.