I byrådssalen på Middelfart Rådhus var stemningen intens under byrådsmødet, hvor debatten om kommuneplanen 2025-2037 fyldte dagsordenen. Kommuneplanen er en væsentlig rettesnor for Middelfart Kommunes fremtidige udvikling og en ramme for både boliger, erhverv, natur og bæredygtighed. Men selvom der er store ambitioner bag planen, var der ingen enighed blandt byrådspolitikerne mandag.

Bæredygtighed, kvalitet og attraktivitet

Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (A) åbnede debatten med at understrege planens kerneværdier.

– Bæredygtighed, kvalitet og attraktivitet er de bærende værdier i udviklingen af Middelfart Kommune. De tre værdier har været gennemgående for hele kommuneplanarbejdet, sagde han og pegede på, at Middelfart er begunstiget af en befolkningsvækst på over 8 procent de kommende år. Det kræver flere boliger og en større mangfoldighed i byudviklingen.

Planen fremhæver desuden grønne boligområder og nye erhvervsområder ved motorvejen tæt på Nørre Aaby. Den vækst, som ses i bosætning, afspejles også i erhvervslivet, hvor der er stor efterspørgsel på mere erhvervsjord. Men på trods af de store visioner viste debatten, at der er delte meninger om planens indhold.

Modstand mod VE-aftalen

Et af de mest omdiskuterede emner var den såkaldte VE-aftale (vedvarende energi), som blandt andet indebærer solcelleanlæg og vindmøller. Venstres Anders Møllegaard forklarede partiets modstand:

– Vi ønsker, at hele VE-aftalen tages ud af kommuneplanen. Hvis vi stemmer for planen, er vi automatisk med i aftalen. Derfor vil vi ikke støtte forslaget i sin nuværende form.

For Venstre var det afgørende, at aftalen blev behandlet som en selvstændig delaftale. Samtidig anerkendte Møllegaard, at planen indeholdt mange positive elementer, som partiet ellers gerne ville bakke op om.

Kritik fra mindretallet: “Vi holdes udenfor”

Men for Danmarksdemokraterne og Enhedslisten var indholdet kun en del af problemet. Jonas René Jensen fra Danmarksdemokraterne beskrev en oplevelse af eksklusion:

– Den største involvering, vi havde, var en fem minutters seance med post-its. Resten blev skabt i skjul, blandt andet i økonomiudvalget, hvor vi ikke er repræsenteret, bemærkede Danmarksdemokraten. 

For Enhedslistens Lasse Schmüker var fokus rettet mod manglen på reel borgerinddragelse, hvor også Styrelsesloven flere gange blev nævnt under debatten:

– Hvornår har et høringssvar stoppet et projekt? Det har jeg aldrig set, sagde han.

Han beskrev, hvordan borgerne ifølge ham kun fik lov at kommentere på detaljerne, når beslutningerne allerede var truffet. Schmüker afslørede desuden, at sagen om borgerinddragelsen i forbindelse med byrådets vedtagne klimaaftale nu er indbragt for Ankenævnet:

– Den sag har vi lige sendt til Ankenævnet, som har taget sagen alvorligt. Og så må vi se, hvad afgørelsen bliver – om borgmesteren og forvaltningen bare kan bryde en af byrådets vedtagne aftaler. Det bliver spændende, sagde Lasse Schmüker med skarp kritik i stemmen.

Han satte også spørgsmålstegn ved arbejdsbetingelserne for byrådets medlemmer:

– Det er svært at forholde sig til 1400 sider på fem dage. Det er trist at forvaltningen og borgmesteren ikke har givet os en ordentlig mulighed for at sætte os ind i kommuneplanen.

“Et flertal skal respekteres”

Fra Socialdemokratiet og de konservative blev kritikken undervejs imødegået. Kaj Johansen (A) fremhævede, at demokratiets natur indebærer uenighed:

– Nogle gange er vi enige, og andre gange ikke. Men et flertal har besluttet, at vedvarende energi skal indgå i planen, og det synes jeg skal fremgå tydeligt.

Han mindede om, at borgerinddragelsen ikke stopper her, men fortsætter i høringsfasen og gennem lokalplaner.

Morten Weiss-Pedersen fra Det Konservative Folkeparti fremhævede ligeledes planens styrker:

– Den sikrer fortsat vækst, erhverv og grøn omstilling. Jeg ser ingen problemer med at støtte den.

For både Johansen og Weiss-Pedersen var processen og dens resultater solide nok til at modstå kritikken fra mindretallet.

Da Linda Johnsen fra SF fik ordet, fremhævede hun også processen bag kommuneplanen. Hendes indlæg stod dog i skarp kontrast til kritikken fra Danmarksdemokraterne og Enhedslisten. For mens de to parter fremhævede eksklusion og manglende reel borgerinddragelse, pegede hun på de mange møder og processer, som har fundet sted:

– Jeg synes ikke, det skal stå usagt hen, at der har været en proces bag dette. Jeg har været med til tre temamøder, et byrådsseminar og et borgermøde, forklarede hun og tilføjede:

– Det handler om vores arealer og om, hvordan vi bedst bruger dem.

Kommuneplanen vedtaget trods splittelse i byrådet

Afstemningen blev punktummet på en debat præget af både skarpe uenigheder og forsøg på at bygge bro. Kommuneplanen blev vedtaget med et flertal i byrådet, mens Venstre, Danmarksdemokraterne og Enhedslisten stod udenfor. Venstres ændringsforslag om at fjerne VE-aftalen fra planen blev nedstemt, og partiets stemmer gik derfor ikke til den samlede plan.

Med 15 stemmer for og flere blanke stemmer fra mindretallet, fortsætter kommuneplanen nu sin rejse. Den skal i offentlig høring, hvor både borgere og organisationer får mulighed for at komme med input.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her