Donald J. Trump

ANALYSE. Præsident Donald Trump har snart siddet i embedet i 100 dage, og perioden har været præget af betydelig turbulens på de globale finansmarkeder. Et af historiens største fald i aktiekurser har ramt investorer verden over, og en af de største stigninger, mens forsyningskæderne kæmper, og inflationen for alvor truer med at bide sig fast i USA.

Mange økonomer har udtrykt bekymring over Trumps protektionistiske politik med toldmur. De peger på, at iveren efter at fremme amerikansk produktion overser den afgørende betydning af serviceøkonomien. Mens præsident Trump fokuserer på varehandlen, hvor USA har et underskud over for Europa, genererer serviceøkonomien et betydeligt overskud for USA, hvilket understreger vigtigheden af denne sektor i den transatlantiske handel. Nu er store dele af toldmure sat på pause, men én ting er helt sikker, vi har fået meget mere usikkerhed, end vi har haft i mange år.

Dansk Erhvervsliv i Krydsild?
Bekymringen rækker også til Danmark, hvor en betydelig del af økonomien er knyttet til amerikansk Tech som Amazon, Google og Microsoft. På verdensplan sidder Amazon Web Services (AWS) på omkring 30% af cloud-markedet. Det vurderes, at Amazons markedsandel inden for cloud services i Danmark er omkring 34%. Denne betydelige afhængighed af en potentielt illoyal allieret vækker bekymring for den nationale infrastruktur.

“Vi kan ikke have vores infrastruktur i hænderne på en allieret, der ikke er loyal,” lyder det. Frygten for, at Trump-administrationen i yderste konsekvens kunne lukke ned for vitale tjenester som Amazon, Google, og Microsoft er reel.

Denne bekymring forstærkes af den allerede viste villighed til at underminere gamle institutioner som Verdenshandelsorganisationen (WTO), FN og EU. De forsyningskæde-problemer, der allerede eksisterer, risikerer at blive forværret af sådanne handlinger.

Desuden Groundede Præsident Trump F-16 Fly i Ukraine
Sikkerhedspolitisk er der også alvorlige implikationer. Det fremgår nu, at de F-16 fly, der var grounded i Ukraine, var en direkte konsekvens af præsident Trumps beslutning om at stoppe efterretningsdelingen med landet. Denne drastiske handling fulgte efter et skænderi i det Ovale Værelse mellem præsident Trump, vicepræsident Vance og den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj.

Denne episode understreger den uforudsigelighed og de potentielle sikkerhedsmæssige konsekvenser af Trumps udenrigspolitik, og rejser spørgsmål om, hvorvidt lignende tiltag kan ramme Danmarks nyindkøbte F-35 fly. Denne potentielle usikkerhed omkring kritisk forsvarsmateriel og amerikansk tech som Amazon, Google og Microsoft understreger sårbarheden ved for tætte bånd til en uforudsigelig partner og bidrager til ustabilitet i de globale forsyningskæder.

Europæisk Sammenhold som Værn
Som modsvar til den amerikanske usikkerhed opfordrer eksperterne til en styrkelse af det europæiske samarbejde. “Vi skal naturligvis svare igen på USA. Vi skal ikke eskalere, og vi skal understøtte og styrke EU-økonomien og afvikle eksisterende interne toldbarrierer i EU,” lyder anbefalingen. Budskabet er klart: Danmark og Europa må ikke svække sig selv i denne nye geopolitiske virkelighed, hvor forsyningskæderne bløder. Det kan give gældskrise.

Gældskrise Lurer i Horisonten
En yderligere bekymring er den store gæld, som mange lande kæmper med. De seneste tal fra 3. kvartal 2024 viser, at den gennemsnitlige gældsprocent i Europa ligger på 88,2%, mens USA i december 2024 havde en gældsprocent på hele 124%. Inden for Europa er der dog store forskelle. Grækenland kæmper med en gældsprocent på 158%, Italien med 136%, mens Tyskland har en mere moderat gældsprocent på 62%. Danmark udmærker sig med en relativt lav gældsprocent på 34%. Denne store gældsbyrde i mange lande øger risikoen for en potentiel global gældskrise, hvis vi ender med en depression, advarer analytikerne. Normalt vil aktiemarkeder rette sig relativt hurtigt, men erfaringerne fra 1930’erne viser, at ødelæggelsen af de institutioner, der understøtter markederne, kan forlænge og forværre kriser og skabe yderligere forsyningskæde-problemer, der kan føre til øget inflation i USA.

Protektionisme og Loyalitetens Pris
Stephen Miran, formand for Trumps “Council of Economic Advisors” siden marts 2025, menes at stå bag den protektionistiske politik med toldmur, som forsvares af Peter Navarro, en af præsidentens mest loyale rådgivere. Navarro, der har en fortid med hårde anklager mod Kinas handelspolitik, ser told som et “skjold” for amerikanske virksomheder og afviser argumenter om, at det vil føre til inflation i USA.

Navarros ubetingede loyalitet over for Trump er bemærkelsesværdig, især i lyset af hans nylige fængselsdom for at nægte at vidne for Kongressen om stormen på Capitol den 6. januar 2021. Denne episode understreger den pris, nogle er villige til at betale for deres støtte til præsidenten.

Republikansk Opposition Vokser
Samtidig begynder selv velhavende republikanere nu at vende sig mod Trump. Spørgsmålet er, om præsidenten kan modstå dette voksende pres internt i sit eget parti.

De kommende uger og måneder vil vise, om de dystre forudsigelser om forsyningskæde-problemer og truende inflation i USA bliver til virkelighed, og hvordan Danmark og Europa vil navigere i en stadig mere usikker verden under præsident Trumps ledelse. Én ting er dog sikker: de første 100 dage tegner et billede af en præsidentperiode, der allerede har sat sit tydelige præg på de globale økonomiske og politiske strukturer.

Aktiernes udsving viser usikkerhederne Præsident Trump kaster verden ud i. Vix indekset viser hvor usikker aktiemarkederne er. Vix Indekset giver et mål for markedets forventninger til de kursudsving, der venter de næste 30 dage i det toneangivende S&P 500-aktieindeks. Det sker ved at samle priser på aktieoptioner. En option gør det muligt at købe eller sælge aktier til en fastlagt kurs, og når prisen på en option stiger, stiger VIX-indekset. VIX-indekset falder, når priserne på optioner falder. Det skyldes, at når aktiekurserne stiger, er der færre, der ser grund til at ‘forsikre’ sig mod kursfald.

Det seneste år var Vix indekset nede i 10,62 og i går blev det flere gange handlet over 50. Det er i princippet positivt, når aktierne stiger, som de gjorde i går, men Præsident Trump er skyld i, at usikkerheden er steget fem gange. Det er Danmark og Europa nødt til at reagere på.

Spørgsmål og opfordring til nye emner rettes til stig.brammer@gmail.com.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her