POLITIK. Regeringen tager nu kampen op mod usunde reklamer rettet mod børn. Fremover skal det være slut med, at virksomheder målretter reklamer for chips, sodavand og fastfood til børn under 15 år – især på sociale medier, hvor populære influencere hidtil har haft frit spil.

Tiltaget er en del af regeringens nye Kræftplan V, og det sker som følge af en erkendelse af, at branchens egne løfter om at begrænse reklamer rettet mod børn ikke har været tilstrækkelige.

Ifølge erhvervsminister Morten Bødskov har fødevarebranchen ganske enkelt ikke formået at overholde deres eget kodeks:

»Vi skal beskytte vores børn mod sundhedsskadelige reklamer. Det er ikke i orden, når virksomheder målretter reklamer for usunde fødevarer til børn, og bruger influencere, som børn ser op til og lytter til som markedsføringskanal. Der er alt for mange eksempler på, at det sker i strid med deres eget branchekodeks om god skik for markedsføring til aldersgruppen. De er ikke i stand til at overholde egne regler, og derfor er vi nødt til at stramme lovgivningen. Vi ved, at reklamerne påvirker børn til at købe usunde fødevarer, og at det kan have negative konsekvenser for deres helbred. Med et forbud sikrer vi en bedre beskyttelse af vores børn,« siger erhvervsministeren i en pressemeddelelse.

Det er især influencer-marketing, spil og konkurrencer på digitale platforme, der ifølge regeringen har været med til at presse børn til at træffe usunde valg i hverdagen.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde uddyber regeringens bekymring:

»Børn bliver bombarderet med reklamer for usunde mad- og drikkevarer, og det er med til at skubbe på en uheldig udvikling, hvor det bliver sværere at træffe de sunde valg i hverdagen. Det er især på de digitale platforme, at børn mange gange dagligt blandt andet gennem influencere, spil og konkurrencer bliver eksponeret for reklamer for eksempelvis chips, sodavand og fastfood. Den slags markedsføring skal vi have lukket ned for, så vi kan give børnene sundere madvaner og dermed også forebygge overvægt og tilhørende følgesygdomme.«

WHO advarer mod reklamerne

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er der stærke tegn på, at markedsføring af usunde fødevarer har stor betydning for børns præferencer og valg af madvarer. Samtidig viser undersøgelser, at overvægt hos børn øger risikoen markant for, at overvægten følger med ind i voksenlivet, hvor risikoen for alvorlige sygdomme som kræft stiger.

Fakta fra Erhvervsministeriet peger på, at flere danskere bliver overvægtige, og hvis den nuværende udvikling fortsætter, vil to ud af tre voksne danskere have overvægt i 2045. Hver tredje vil lide af svær overvægt, som igen øger risikoen for mindst 13 forskellige former for kræft, herunder brystkræft og tyktarmskræft.

Lovændringen, der skal sætte en stopper for reklamer for usunde fødevarer rettet mod børn, forventes at træde i kraft som led i Kræftplan V.