
FORSVARET. Forsvaret står foran en omfattende reorganisering, hvor enheder flyttes og opgraderes for bedre at kunne forsvare Danmark. Det betyder blandt andet, at Bornholm får en permanent infanteribataljon, mens flere andre steder i landet også styrkes med ekstra soldater. Blandt disse er Fredericia, hvor der potentielt kan være flere hundrede soldater på vej, erfarer AVISEN.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen har i dag orienteret partierne bag forsvarsforliget om en ny hærplan, der omplacerer flere af hærens enheder. Målet er at optimere Forsvarets ressourcer, så hæren hurtigt kan opstille en tung brigade, deltage i internationale opgaver, håndtere den nye udvidede værnepligt og ikke mindst forsvare Danmark i tilfælde af krig eller kriser.
– Jeg er meget tilfreds med, at vi nu har en plan for, hvordan vi får mest muligt ud af hærens ressourcer og kapaciteter. Vi lever i en usikker tid, hvor det er vigtigt at kunne forsvare Danmark effektivt, siger Troels Lund Poulsen.
Flere soldater på vej til Syd- og Sønderjylland – Fredericia mulig destination
Den nye plan indebærer, at op mod 750 militære stillinger skal placeres i Syd- og Sønderjylland. Hvor præcist soldaterne ender, er endnu ikke endeligt besluttet, men AVISEN erfarer, at Fredericia kan være på tale som hjemsted for flere hundrede af disse stillinger.
Dermed vil Fredericias i forvejen betydelige militære historie og tilstedeværelse kunne blive yderligere styrket, hvis byen vælges som base for nye enheder.
Bornholm får egen infanteribataljon og regiment
På Bornholm bliver der etableret en permanent infanteribataljon på Almegaards Kaserne. Den nye bataljon betyder, at de nuværende opklaringsenheder flyttes væk fra øen til steder som Haderslev, Høvelte, Holstebro og Slagelse, hvor de kan fungere mere effektivt som en del af den tunge brigade.
– Der er behov for en mere kontinuerlig militær tilstedeværelse på Bornholm, især på grund af øens strategiske betydning. Derfor etableres en særlig infanteribataljon og samtidig oprettes Bornholms Regiment, forklarer fungerende forsvarschef Michael Hyldgaard.
Med etableringen af et regiment på Bornholm sikres, at de militære enheder på øen i tilfælde af krise kan operere som én samlet styrke.
Omskoling og efteruddannelse skal fastholde soldaterne

Omstruktureringen kan betyde usikkerhed for en del soldater, da enheder flyttes rundt. Derfor arbejder Forsvaret aktivt med at tilbyde efteruddannelse eller omskoling, så flest muligt kan blive på deres nuværende tjenestested:
– Vi er bevidste om, at reorganiseringen skaber usikkerhed hos den enkelte soldat. Vi har ikke alle svar endnu, men vi arbejder målrettet på at gennemføre en god og smidig overgang, forklarer Peter Boysen, chef for Hærkommandoen.
5.000 nye stillinger frem mod 2033
Den nye hærplan indgår i en bredere strategisk satsning, som betyder, at Forsvaret frem mod 2033 skal vokse markant. Det samlede antal faste årsværk stiger fra ca. 23.000 til mere end 28.000, og antallet af værnepligtige øges samtidig til 6.500 årligt.
– De mere end 5.000 nye ansatte er et resultat af de mange beslutninger, vi allerede har taget for at styrke Forsvarets kampkraft. Vi skal kunne håndtere flere opgaver samtidig, herunder opstille den tunge brigade med op til 6.000 mand, siger Troels Lund Poulsen.
Han understreger, at forøgelsen af Forsvarets personale også er nødvendig for effektivt at kunne deltage i NATO-operationer og internationale missioner sammen med Danmarks allierede.
Dermed ser Danmark frem mod en markant styrkelse af Forsvarets tilstedeværelse over hele landet – og potentielt også i Fredericia.
