
FJERNVARME. Fra den 1. juli 2025 er prisloftet på overskudsvarme ophævet. Det er en længe ventet beslutning, der bliver fejret af Dansk Fjernvarme og Trekantområdets Varmetransmissionsselskab I/S (TVIS).
Prisloftet blev indført som en midlertidig regulering, men endte med at forsinke mange energiprojekter unødigt. Nu kan disse projekter endelig realiseres og bidrage positivt til den grønne omstilling.
»Prisloftet skulle aldrig have været indført. Tiden med prisloftet har forsinket rigtig mange projekter unødigt, men de kan nu – langt om længe – blive til noget og bidrage til at løfte fjernvarmeproduktionen ind i en mere elektrificeret og grøn fremtid,« lyder det fra Dansk Fjernvarme.
Afskaffelsen af prisloftet giver især Trekantområdet en række nye muligheder. Jens Larsen, projektchef ved Trekantområdets Varmetransmissionsselskab I/S (TVIS), understreger, at beslutningen gør det muligt at genoptage flere konkrete projekter, der tidligere har været sat på pause:
»Det er potentielt cirka 40 MW varme, som svarer til opvarmningen af cirka 10.000 husstande, som nu kan udnyttes. Samtidig kan virksomheder i samarbejde med TVIS effektivisere deres processer og få en økonomisk fordel ved at sælge overskudsvarmen til fjernvarmesystemet,« siger Jens Larsen.
Elektroner og termisk energi spiller tæt sammen, og overskudsvarmeprojekter hæver ofte temperaturen på det sidste stykke til industrielt procesbehov. Derfor ser TVIS store fordele ved, at prisloftet nu er væk, da det åbner nye døre for sektor-kobling og bedre udnyttelse af energi.

»Afskaffelsen af prisloftet er en sejr for den grønne omstilling. Det letter arbejdet med effektiv energianvendelse, som kommer både virksomheder og borgere til gavn,« siger Jens Larsen.
I TVIS-området indgår kommunerne Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart, hvor mange lokale virksomheder og institutioner nu kan se frem til nye muligheder for grøn energiudnyttelse.
Med prisloftet fjernet er vejen dermed banet for en mere effektiv udnyttelse af overskudsvarme og bedre rammevilkår for fjernvarmen – til gavn for både økonomien og klimaet.
