Fredericia Kommunes Senior- og Socialudvalg står over for væsentlige økonomiske udfordringer i 2024. Med en samlet merudgift på 7,8 millioner kroner fordeler de sig på både senior- og socialområdet, hvor man kæmper med stigende udgifter og vanskeligheder ved at finde besparelser.
På tirsdag samles udvalget til en orientering om 2024’s tredje budgetopfølgning, der viser, hvordan flere områder presser budgettet, samtidig med at der er behov for en dybere forståelse af de bagvedliggende årsager.
Næstformand Kirsten Hassing (C) understreger nødvendigheden af konkrete handlinger for at få kontrol over budgettet.
– Der er altid en god grund til at reagere, og vi må nu undersøge, hvad der ligger bag disse tal og beslutninger. Personligt vil jeg anmode om konkrete handleplaner, så vi kan få klarhed over situationen, siger Hassing.
Et af de store udgiftsposter er Kobbelgården, som har oplevet ekstraordinære omkostninger i løbet af året. Hassing fremhæver, at det er afgørende at forstå årsagerne til disse udgifter for at finde muligheder for optimering.
– Der er tale om ekstraordinære omkostninger i forhold til Kobbelgården, men det er vigtigt, at vi får indsigt i, hvad de præcist skyldes, og om der er noget, vi kan gøre for at minimere udgifterne,” forklarer hun. “Vi har brug for et mere klart billede af, hvor ressourcerne kan optimeres, forklarer Kirsten Hassing.
Hun pointerer også, at det sociale område, som Kobbelgården falder ind under, traditionelt er udfordrende og kræver en målrettet og detaljeret indsats for at skabe de nødvendige forbedringer.
– Det specifikke område er altid en udfordring, og der er særlige forhold, som kræver en mere målrettet indsats, hvis vi skal skabe forbedringer, siger Hassing.
Udgifterne er også relateret til lukkede tilbud og de afledte omkostninger. Hassing bemærker, at dette er en kompleks situation, der kræver en grundig vurdering og muligvis langsigtede tiltag for at sikre en bæredygtig løsning.
– Disse omkostninger hænger sammen med afledte udgifter forbundet med lukkede tilbud. Det er dog en kompleks situation, som kræver en mere omfattende vurdering og måske langsigtede tiltag, afslutter hun.
Budgetopfølgningen viser, at der på nogle områder er en balance, men det er tydeligt, at der er behov for en helhedsorienteret tilgang til de økonomiske udfordringer, Fredericia Kommune står overfor. Senior- og Socialudvalget skal ikke blot fokusere på de nuværende overskridelser, men også overveje, hvordan man fremadrettet kan sikre en økonomisk bæredygtig drift. Dette kræver samarbejde mellem politikerne og relevante fagfolk i kommunen for at skabe en klar strategi, der både adresserer de nuværende udfordringer og forbereder kommunen på fremtidige behov.
Med denne orientering fremhæves det pres, der er på servicerammen, hvilket understreges af de demografiske ændringer og de stigende plejekrav, der lægger ekstra pres på budgetterne. Der er behov for en målrettet indsats for at sikre, at Fredericia Kommune kan opretholde en stabil og bæredygtig økonomi, der tilgodeser borgernes behov og forventninger.