Ingen kender dagen i morgen, alting forandres og tiden står aldrig stille. Det ved vi alle, men hvor mange går ind i hamsterhjulets rutiner dag for dag, så er det omstillingsparatheden, der skal være i fokus i dag, i morgen og i fremtiden mange år frem. Fra finanskrise til coronakrise til indtoget af klimafokus og kunstig intelligens, skal indehaver af Gardenia Blomster i Fredericia Lone Eriksen navigere og skabe en forretning.

Med 13,5 år som ejer og en karriere, der startede helt tilbage i november 1993, har Lone Eriksen oplevet store forandringer i både branchen og verden omkring sig. Det går stærkt i disse år. Hun overtog butikken, imens Finanskrisen ændrede forbrug, livsstil og for en stund verden. Derfra til nogle “normale år”, inden coronatiden og nu et helt nyt samfundsfokus ændrer meget løbende. I alle årene havde hun ideer om, hvad der skulle til for at drive forretning og hvordan hun kunne være en god leder for sine medarbejdere. Alligevel må hun konkludere, når hun ser tilbage, at ingenting gik som forventet.

– Jeg har drevet butikken i 13,5 år, men jeg begyndte at arbejde med blomster allerede i november 1993, fortæller Lone Eriksen. Som medarbejder gennem mange år og senere ejer har hun set blomsterbranchen udvikle sig med en hastighed, der kun er accelereret de seneste fem år. – Jeg har fået mange råd løbende, men det har været en vanvittig udvikling, vi har været igennem. Når man er i en blomsterforretning, skal man være omstillingsparat, men med sociale medier, kunstig intelligens og andre teknologiske fremskridt er det gået fuldstændig vanvittigt. Og så fik vi corona oveni, som gjorde, at blomster blev en vigtig måde at sende tanker på, når man ikke kunne være sammen, fortæller Lone Eriksen.

At gå fra at være medarbejder til at eje sin egen forretning var dog ikke uden udfordringer. Lone erkender, at hun undervurderede omfanget af arbejdet, da hun overtog butikken.

– Jeg troede, det ville være a piece of cake, fordi alle de ansatte blev hos mig. Men jeg opdagede hurtigt, at der var mange flere kasketter, jeg skulle have på. Personalepleje, økonomi og det at være ansvarlig for alt, det var meget hårdere, end jeg havde regnet med. Det var en stor opgave – større end forventet, siger Lone Eriksen.

Lone havde dog et godt fundament at bygge videre på. Hun overtog en souschef med mange års erfaring, en anden erfaren medarbejder samt en elev, der var halvvejs i sin uddannelse. Alligevel var overgangen til at være leder en stejl læringskurve.

– Personalepleje overraskede mig mest. Jeg kunne ikke bare spørge min tidligere chef til råds, da hun gik på pension. Jeg skulle gøre tingene på min egen måde, men samtidig passe på ikke at skræmme de gamle kunder væk, mens jeg forsøgte at tiltrække nye kunder, blandt andet yngre segmenter, husker Lone Eriksen, der kæmpede med at finde sin egen lederstil.

– Fra starten følte jeg mig som den samme, jeg altid havde været som ansat. Men jeg måtte finde ud af, hvordan jeg kunne motivere mit team og samtidig være leder, siger Lone Eriksen. Hun beskriver sig selv som en leder, der omfavner sine medarbejdere. – Jeg vil gerne favne alle, men det kan nogle gange være en udfordring, fordi man bliver for meget ven. Det er noget, jeg stadig arbejder på at forbedre.

En turbulent tid under corona

Årene omkring corona var en af de mest hektiske perioder i Lones karriere.

– I coronatiden var vi kun tre medarbejdere og mig selv, og vi arbejdede non-stop. Der var ikke tid til udvikling, kun til at producere og sælge. Vi stod og bandt buketter hele dagen. Da coronaen lagde sig, skulle vi pludselig forholde os til en ny verden med nye krav fra kunderne, blandt andet inden for miljø og klima. Folk tænker meget mere over genbrug og bæredygtighed nu, siger hun.

Denne ændring har også influeret Gardenia Blomsters tilgang til deres produkter.

– Hvis vi kan få kunderne til at bruge det, de allerede har derhjemme, og kombinere det med materialer fra naturen, er det noget, de virkelig sætter pris på. Det er en ny udvikling, som vi arbejder på at imødekomme.

At balancere bæredygtighed med kundernes ønsker er dog ikke altid let. Lone peger på udfordringerne ved at finde lokale leverandører.

– Jeg vil hjertens gerne sige, at vores tulipaner og planter kommer fra Danmark, men der er ikke mange danske gartnerier tilbage. Det gør det svært at navigere i, hvad der er det bedste valg. For eksempel siger min leverandør, at det faktisk er mere CO2-venligt at importere roser fra Ecuador end fra Holland.

Trods udfordringerne ser Lone lyst på fremtiden.

– Jeg vil fortsætte med at favne mit personale og skabe en social arbejdsplads, men samtidig sikre, at de ved, hvem der driver butikken. Vi arbejder på at få flere planter ind i sortimentet og tilbyder flere kurser og workshops. Erfagrupper og lignende initiativer er også noget, vi har god erfaring med, siger Lone Eriksen.

Gardenia Blomster har også udvidet deres fokus på firmakunder.

– Vi leverer buketter og planter til mange virksomheder, store som små. Nogle får buketter hver uge, andre hver 14. dag. Vi laver også løsninger med genbrug i tankerne, hvor vi kombinerer forskellige materialer og opdaterer dekorationer, så de kan bruges igen. Det er en god måde at være bæredygtig på, samtidig med at vi leverer noget smukt og funktionelt til vores kunder, forklarer Lone Eriksen og reflekterer over de mange forandringer, hun har oplevet i sin tid i branchen.

– Man skal være omstillingsparat og tænke hurtigt. Det handler om at finde ud af, hvad kunderne vil have, og hvordan vi kan levere det på en måde, der giver mening for både dem og os. Det er ikke altid nemt, men det er det, der gør arbejdet så spændende.

Læs også:

0 0 stemmer
Bedømmelse
Tilmeld
Notify of
guest
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer