Kolding Kommune ©2024 Palle Peter Skov

POLITIK. Årsregnskabet for Kolding Kommune viser, at de økonomiske mål er opfyldt. Der er brugt færre penge på serviceudgifter, og det har været muligt at bruge flere på anlægsprojekter end de foregående år samtidig med, at likviditeten er god. Et enigt byråd har netop godkendt regnskabet

2024 blev endnu et år i Kolding Kommune, hvor der var styr på økonomien. Det viser årsregnskabet, der netop er godkendt i byrådet.

»Jeg er meget tilfreds med årsregnskabet. Alle vores økonomiske mål er opfyldt og mere til. Det viser, vi har haft en rigtig god styring på økonomien, og det skyldes ikke mindst, at de politiske udvalg og kommunens medarbejdere har arbejdet målrettet på at overholde budgetterne,« slår borgmester Knud Erik Langhoff fast og konstaterer:

»Det glæder mig også, at vi har fået nedbragt den langfristede gæld, så den i 2024 var 12.449 kr. pr. indbygger. Det er det laveste niveau siden 2011.«

En kommunes økonomi er delt op i tre kategorier: serviceudgifter, overførselsudgifter samt anlægsudgifter. Serviceudgifter er de penge, der bliver brugt på velfærd som daginstitutioner, skoler, ældrepleje, sundhed og det specialiserede socialområde. Overførselsudgifter anvendes til kommunens udgifter til f.eks. sygedagpenge, kontanthjælp og pensioner. Anlægsudgifter går til at vedligeholde og udvikle kommunens fysiske rammer som veje, stier, grønne anlæg og kommunale bygninger.

Mindre på service – mere på anlæg
I regnskabet for 2024 er der et mindre forbrug af serviceudgifter, end der var budgetteret til. Faktisk er det hele 140 mio. kroner mindre end det korrigerede budget.

Det kan bl.a. skyldes, at udvalgene har udvist tilbageholdenhed med henblik på at opbygge en større robusthed, så der er mere at stå imod med ved et eventuelt øget pres på økonomien, forklarer borgmester Knud Erik Langhoff.

Til gengæld er der brugt flere penge på anlæg, nemlig samlet set næsten 345 mio. kroner. Det er godt 65 mio. kroner mere, end der var sat af i det oprindelige budget.

De ekstra penge blev brugt til at realisere en del af de anlægsprojekter, som der var sat penge af til i 2022 og 2023, uden at det var muligt at gennemføre dem alle – bl.a. på grund af inflation og høje priser på byggematerialer. Det var den stagnerende inflation i 2024, der gjorde realiseringen af anlægsprojekterne mulig.

»Det er meget positivt, at vi endelig har kunnet realisere flere anlægsprojekter. Derudover noterer jeg mig også med tilfredshed, at kommunen gennem hele året har haft en høj likviditet. Det er igen et resultat af den gode økonomistyring,« forklarer borgmesteren.

Bæredygtighedsredegørelse
Sammen med årsregnskabet udgiver Kolding Kommune en Bæredygtighedsredegørelse, et såkaldt ESG-inspireret regnskab, der viser sidste års bæredygtige resultater på den miljømæssige og den sociale bundlinje.

Metoden er inspireret af den metode, som de private virksomheder benytter, da der indtil videre ikke findes en standard for offentlige virksomheders ESG-regnskab.

Målet med at lave et systematisk ESG-regnskab er bl.a., at det skal være lettere for borgere, politikere og virksomheder at følge udviklingen på bæredygtighedsområdet og fremhæve de væsentligste indsatser for at fremme bæredygtigheden. Derudover er der også et vigtigt signal i, at Kolding Kommune som kommunens største arbejdsplads vælger at være transparent på sit bæredygtighedsaftryk på lige fod med det private erhvervsliv.

I ESG-regnskabet vil man bl.a. kunne se, hvor langt kommunen er med at reducere CO₂-udledning, vand- og elforbrug og affaldsmængder. Ligeledes kan man læse mere om arbejdet med at skabe et bæredygtigt arbejdsliv for Kolding Kommunes flere end 7.500 ansatte.