FORBRUGER. Brændeovne er en populær varmekilde i mange danske hjem, men langt fra alle danskere holder sig inden for lovens rammer, når der skal fyres op. Hver femte brændeovnsejer fyrer nemlig op med ulovlige materialer som spånplader, træpaller eller husholdningsaffald. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for forsikringsselskabet Gjensidige.

Det er ulovligt at fyre med behandlet træ, MDF-plader, husholdningsaffald og lignende materialer, fordi det medfører stor sundhedsfare, brandrisiko og belastning af miljøet.

Ifølge Gjensidiges skadedirektør, Lene Rasmussen, er det langt fra ufarligt at ignorere reglerne:

– Når du fyrer op med ulovligt materiale, øger du risikoen for brand og skadelig røgudvikling fra brændeovnen. Desuden kan din antænding føre til fyringsforbud eller bøder. Du bør derfor kun fyre op med rent og tørt brænde, som er et effektivt og miljøvenligt opvarmningsmateriale, fortæller hun.

Sundhedsfarlig røgudvikling

Den ulovlige fyring kan ud over brandfare også medføre sundhedsrisici både for ejeren af brændeovnen og naboerne.

– En af de væsentligste kilder til forurening fra brændeovnsrøg er forkert brændsel. Hvis du fyrer med andet end rent og tørt træ i din brændeovn, kan røgen indeholde en række stoffer, som blandt andet kan være kræftfremkaldende. Det er både skadeligt for dig selv og dine medmennesker. Det er derfor utrolig vigtigt at tænke over, hvilke ting man putter i brændeovnen, siger Lene Rasmussen.

Hun opfordrer alle til at tage på genbrugsstationen med affald og behandlet træ, i stedet for at smide det i ovnen:

– Selvom det kan være en nem løsning at fyre op med de ulovlige materialer for at skille dig af med dem, vil jeg klart anbefale at aflevere materialerne på genbrugsstationen i din kommune. På den måde kan de også blive genanvendt, afslutter hun.

Fakta fra undersøgelsen:

• 21 procent af danskerne har en brændeovn, som er i brug.

• Af disse har cirka hver femte brugt ulovlige materialer til optænding.

• De mest populære ulovlige materialer er træpaller (15 %), husholdningsaffald (4 %) og træ med maling, lim eller lak (4 %).

Undersøgelsen blev foretaget blandt 2061 repræsentativt udvalgte danskere.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her