
KULTUR. I otte år har Irene Hedegaard Johannsen været en fast del af holdet bag Teater Malstrøm i Fredericia. Hun startede som frivillig efter en simpel opfordring fra en bekendt, og det blev begyndelsen på et fællesskab, som i dag betyder mere for hende end blot teater.
»Jeg kendte en, som allerede var frivillig i teatret, og hun spurgte, om jeg ville være med. Det sagde jeg ja til, og siden har jeg faktisk hængt ved,« fortæller Irene med et smil.
Gennem årene har Irene været involveret i mange opgaver, men i dag har hun især ansvaret for baren. Her møder hun både publikum og andre frivillige tæt på, og hun sætter stor pris på den særlige ånd, der præger teatret.
»Der er en unik ånd i Malstrøm. Man bliver nærmest suget ind i fællesskabet. Her er plads til alle – uanset hvem man er, hvad man kan, eller hvad man kommer med. Man bliver accepteret og føler, at ens evner kan bruges til noget,« siger hun.
Et teater, der tør være anderledes
Det, der især tiltaler Irene ved Teater Malstrøm, er det skæve og anderledes udtryk, teatret ofte har. Hun beskriver det som »ikke helt mainstream«, men samtidig professionelt hele vejen rundt:
»Vi tør gøre tingene på en finurlig måde, som du ikke nødvendigvis finder andre steder. Kostumer, sminke, scenografi – alt er gennemført. Det betyder også, at vi kan tiltrække dygtige talenter både på og bag scenen,« siger hun stolt.
Flytningen til Tavlehallen kræver tilvænning
Teater Malstrøm er i gang med en overgangsfase, hvor flere forestillinger skal rykkes fra Det Bruunske Pakhus til Tavlehallen ved Den Kreative Skole i Fredericia. Flytningen er en praktisk udfordring for de frivillige, herunder Irene:
»Det er lidt af et projekt at flytte et helt teater ned i en gymnastiksal på en skole, hvor der ikke er noget i forvejen. Vi skal opbygge alt fra bunden, og det er en proces. Men vi nærmer os målet, og det bliver godt,« fortæller Irene optimistisk.
Samarbejdet med Den Kreative Skole er ifølge Irene forløbet meget positivt, og begge parter ser muligheder i det nye setup:
»De har været utrolig imødekommende og spændte på, at vi kommer. Jeg tror, det bliver rigtig godt både for Den Kreative Skole og Teater Malstrøm.«
Mere rummelig som menneske
For Irene har tiden som frivillig hos Teater Malstrøm ikke kun handlet om at skænke drikkevarer og hjælpe med det praktiske arbejde. Den har også gjort hende til et mere rummeligt og lyttende menneske, fortæller hun:
»Som menneske har jeg lært meget af at være frivillig her. Jeg er blevet mere rummelig, bedre til at lytte til andre, og jeg er også blevet mere tro mod mig selv. Man bliver accepteret, som man er, og det har gjort, at jeg tør sige min mening og være åben,« siger Irene eftertænksomt.
Hun understreger, at der også er plads til uenigheder i Teater Malstrøm:
»Det er vigtigt at kunne sige, hvad man mener – også selvom man måske ikke er enig. Det bliver respekteret.«
Publikum kan glæde sig til nyt univers
Når Teater Malstrøm åbner dørene til forestillingen Rock’n’Glam i Tavlehallen senere på foråret, vil publikum opleve, at rammerne er nye – men ånden vil være den samme.
»Man kan glæde sig til en forestilling med nye muligheder for lyd og lys, og selvom scenen og salen bliver anderledes end det, folk kender fra Pakhuset, vil vi gøre alt for at bevare Malstrøm-ånden,« fortæller Irene Hedegaard Johannsen.
Opfordrer flere til at blive frivillige
På spørgsmålet om, hvad man skal gøre, hvis man vil være en del af Malstrøm-familien, kommer svaret uden tøven:
»Man skal endelig komme forbi og snakke med os i Det Bruunske Pakhus, hvor vi spiller Alice i Eventyrland lige nu, eller også kan man sende os en mail. Vi har altid plads til flere, og alle kan bidrage med noget,« afslutter Irene smilende og vender tilbage til baren, klar til endnu en forestilling.