BOLIG. Fredericia Spildevand ønsker ikke at besvare en række centrale spørgsmål fra AVISEN om gravearbejdet på Nørrebrogade, hvor flere boligejere oplever betydelige skader på deres ejendomme. Et stort graveprojekt, der har strakt sig over tre år, har ført til frustration hos husejerne, som oplever at blive kastet rundt mellem Fredericia Kommune, Fredericia Spildevand og entreprenøren TC Anlæg – alle med lang svartid, manglende svar og uklart ansvar.

AVISEN har gennemgået en detaljeret geoteknisk rapport fra Franck Miljø- & Geoteknik, der tydeligt anbefalede en række konkrete sikkerhedstiltag og forsikringer, inden arbejdet blev påbegyndt. Derfor stillede AVISEN Fredericia Spildevands administrerende direktør, Peter Daugbjerg Jensen, følgende konkrete spørgsmål, som han har valgt ikke at svare på:

  • Hvad menes der med »acceptabelt niveau« for vibrationspåvirkning af husene, og hvem har fastsat grænseværdierne?
  • Hvorfor blev der valgt spuns frem for gravekasser, selvom gravekasser specifikt nævnes i rapporten?
  • Hvilke problemer opstod ud for nummer 48, som gjorde, at spunsarbejdet måtte udføres flere gange, og hvordan blev disse håndteret?
  • Hvorfor blev vibrationsmåleren opsat på nummer 55, selvom nummer 48 var få meter fra gravearbejdet?
  • Hvorfor blev boligejeres ønske om at få måleren opsat på nummer 48 ikke imødekommet?
  • Den geotekniske rapport anbefaler flere gange specifik forsikring mod vibrationsskader. Har Fredericia Spildevand undersøgt muligheden for denne specifikke forsikring, eller valgte man kun en almindelig entrepriseforsikring?
  • Hvem vurderede, hvilke bygninger der skulle betragtes som »særligt følsomme«, sådan som rapporten anbefalede?
  • Blev den anbefalede risikovurdering af nabobygningers funderingsforhold udført? Hvis ja, hvad viste den? Hvis nej, hvorfor ikke?

Svaret fra Fredericia Spildevands direktør Peter Daugbjerg Jensen lød kortfattet:

»Vi har ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt.«

Rapport advarede mod manglende undersøgelser

Rapporten fra Franck Miljø- & Geoteknik indeholder klare anbefalinger, som Fredericia Spildevand ifølge egne oplysninger til AVISEN ikke har fulgt helt op på.

Eksempelvis står der på side 9 i rapporten:

»Der er ikke foretaget undersøgelse af eksisterende nabobygningers funderingsforhold, og det bør nøje overvejes, om det påtænkte gravearbejde kan have indflydelse på disse. Det anbefales derfor, at der udføres en risikovurdering.«

I rapporten står yderligere:

»Endvidere bør vurderes, om der findes særligt følsomme bygninger, der kræver kontrol.«

Selvom Fredericia Spildevand har oplyst AVISEN, at der er gennemført fotoregistrering og vibrationsmålinger, er det fortsat uklart, hvorfor en egentlig risikovurdering af bygningernes fundering ikke blev foretaget – især i betragtning af anbefalingerne i rapporten.

Boligejere: »Vi bliver sendt rundt mellem aktører«

Sagen har stor betydning for husejerne på Nørrebrogade, som oplever alvorlige skader på ejendomme – revner i murværk, sætningsskader og usikkerhed omkring husenes fremtidige værdi.

Boligejerne føler sig overladt til sig selv og sendt rundt mellem Fredericia Kommune, Fredericia Spildevand og entreprenøren TC Anlæg, der alle giver lange svartider eller uklare svar omkring ansvaret.

Rikke Lundsgaard Breckling, en af de berørte husejere, beskrev over for AVISEN den nuværende situation således:

»Vi bliver sendt rundt mellem aktørerne og skal selv kæmpe for alt her. Der er ingen hjælp. Vi møder enten tavshed eller tom snak.«

Snart borgermøde om sagen

Den 28. april kl. 18.30-20.30 afholdes der et offentligt borgermøde, hvor de frustrerede beboere på Nørrebrogade og i området omkring får mulighed for at få svar på deres spørgsmål – og måske et tydeligere billede af, hvem der bærer ansvaret for skaderne.

AVISEN følger sagen tæt og fortsætter arbejdet med at få svar på de mange spørgsmål, Fredericia Spildevand hidtil har valgt at lade stå ubesvarede.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her