Byrådet i Fredericia vedtog på det seneste møde at sende Kommuneplan 2025-2037 i offentlig høring fra 4. februar til 1. april 2025. Planen har allerede skabt debat, især omkring mulighedszoner til vedvarende energi, placeringen af solceller og den tredje Lillebæltsforbindelse.
Kenny Bruun Olsen fra Venstre pointerede vigtigheden af, at kommuneplanen tager hensyn til lokalsamfund som Herslev.
– I forligskredsen har vi sørget for at bevare børnehaven i Herslev, og det viser, at vi vil jer. Vi er interesserede i at videreudvikle et samfund som dette, sagde han. Bruun Olsen understregede, at mulighedszoner ikke betyder, at der nødvendigvis skal placeres solceller på 800 hektar i Herslev.
– Vi fik det serveret sådan, at hvis vi ikke gør noget, så gør staten det, tilføjede han og nævnte, at støjværn kunne blive en del af løsningen, hvis solceller placeres tæt på motorvejen.
Susanne Eilersen fra Dansk Folkeparti fremhævede, at mulighedszoner kun er forslag og ikke faste beslutninger.
– Regeringen kan pålægge os at lave VE-anlæg på vores marker. Vi vil gerne se på andre løsninger, som at placere solceller på tage. Men vi bakker op om at sende planen i høring, sagde Eilersen.
Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten var skeptisk over for planens indvirkning på naturområder.
– Vi vil ikke plastre vores naturområder til med solceller eller indhegne landsbyer med dem. Vi arbejder benhårdt for, at det ikke sker, sagde hun. Schultz udtrykte også modstand mod den tredje Lillebæltsforbindelse og påpegede Fredericias eksisterende støjproblemer.
Tommy Rachlitz Nielsen fra De Konservative støttede behovet for mulighedszoner, men understregede, at der ikke er truffet endelige beslutninger.
– Vi har det anstrengt med solceller – det er den pæne måde at sige det på. Vi skal udpege områder, men det betyder ikke, at vi har sagt ja til solceller. Hvis der kommer ansøgninger, skal vi tage stilling til det, sagde Rachlitz Nielsen.
Connie Maybrith Eden fra SF opfordrede til at fokusere på hele planen og ikke kun solcellerne.
– Selvom solceller betyder meget, så er der også andre vigtige elementer som cykler, færger og den tredje Lillebæltsforbindelse, sagde hun.
John Nyborg fra Socialdemokratiet understregede, at ingen faste beslutninger er truffet endnu.
– Hele byrådet er enige om, at der ikke skal sættes solceller op uden videre. Der kommer et borgerdialogmøde, hvor alle kan komme med input, sagde han.
Kommuneplanen, som er en del af et fælles projekt for de syv kommuner i Trekantområdet, inkluderer både lokale og regionale ændringer. Blandt hovedtemaerne er byudvikling, klima, vedvarende energi og mobilitet. Forslaget vil være tilgængeligt i en digital udgave og ledsaget af en miljørapport.
I høringsperioden vil borgerne kunne indsende høringssvar, der vil blive taget i betragtning, inden planen vedtages endeligt. Derudover planlægges et offentligt borgermøde, hvor borgere kan stille spørgsmål og komme med input.
Opfordring til borgere
Med offentliggørelsen af kommuneplanforslaget opfordrer Byrådet borgerne til at engagere sig i høringsprocessen. Uanset om det handler om solceller, byudvikling eller mobilitet, vil borgernes input være afgørende for den endelige plan.