I forbindelse med budgetforlig for 2025-28 i Kolding Kommune, der blev indgået af Venstre, Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti, blev det aftalt at alle midlerne der kommer fra Folketinget til forbedring af kvaliteten i ældreplejen, skulle blive på seniorområdet og komme seniorerne til gode.

Beløbene er 10,6 mio. kr. i 2025, 11,5 mio. kr. i 2026 og 16,4 mio. kr. i både 2027 og 2028. I alt 54,9 mio. kr. over de fire år.

Seniorudvalget, hvis medlemmer alle er fra de fire forligspartier, har netop i enighed fordelt de første af de mange penge til gavn for seniorerne.

Der afsættes 350.000 kr. til udskiftning af fem nedslidte rickshaws, der skaber så stor glæde på plejehjemmene. 650.000 kr. til styrket pårørendesamarbejde for borgere med demens. 1 mio. kr. afsættes til velfærdsteknologi. 250.000 kr. til sanseprogram for borgere med demens, som er et samarbejde med Trapholt. Ordningen med at hjemmehjælperne kan handle ind i ved den lokale købmand eller supermarked, var egentligt sparet væk, tidligere i denne Byrådsperiode, fra 1. januar 2025. Ordningen er nu reddet og der er atter frit valg mellem at bestille på nettet eller få handlet ind hvor man er vandt til det. Det koster 940.000 kr. Så bevilges der 185.000 kr. til at de mennesker der er bevilget handicapkørsel kan få fordoblet antallet af ture fra 104 om året til 208. Der afsættes 675.000 kr. til at udbrede erfaringerne med demensvanligt samfund, med det mål at gøre det lettere for demente at færdes mange steder. Der afsættes også en pulje til tiltrækning af personale på 3,75 mio. kr. Endeligt blev det besluttet at 2,8 mio. kr. afsættes i 2025 og 1 mio. kr. de efterfølgende år til at udskifte forældede kaldeanlæg på de kommunale plejehjem.  

Venstres Birgitte Kragh, der er næstformand i Seniorudvalget udtaler:

– Vi er meget glade for denne aftale, fordi der er mange gode initiativer, som sikrer kvalitet hos de ældre, og så sætter vi fokus på at støtte de mennesker som rammes af demens og deres pårørende.

Birgitte Munk Grunnet, gruppeformand for Socialdemokraterne, siger:

– For Socialdemokratiet er det afgørende at sikre, at der afsættes midler til tiltrækning af personale til området og at vi styrker demensindsatsen for mennesker med demens og deres pårørende. Vi sikre også en bedre hverdag med større tryghed og frihed: Vi får udskiftet kaldeanlæggene på plejehjemmene. Og borgere i egen bolig kan fortsat få købt ind, hvor man er vandt til,- det betyder meget for mange. Ligeledes giver vi mennesker med handicap mulighed for at komme mere ud, ved at den enkelte kan få op til 208 ture om året.

SFs medlem af Seniorudvalget, Susanne Stenstrop Thorsen:

– For os i SF har det været afgørende at styrke demensindsatsen på flere fronter. Derfor glæder det os meget, at vi nu blandt andet har fundet penge til et sanseprogram, som kan forbedre sundheden og øge livskvaliteten for borgere med demens. Det har også været en mærkesag for SF, at borgere med handicap nu får bedre muligheder for transport, så de ikke oplever at være låst derhjemme på grund af en udtømt kommunal kørselskvote, men kan deltage aktivt i samfundslivet.

Formand for Seniorudvalget, Søren Rasmussen, Dansk Folkeparti siger:

-Jeg glæder mig meget over, at vi igen udvikler servicen på ældreområdet. Der er en god balance, hvor vi både tilgodeser demente, pårørende, handicappede, plejehjemmene, personalet og de lidt friskere seniorer. Dansk Folkeparti har stadig mange ønsker og ideer, men det her er rigtig godt.