UDDANNELSE. Virksomhederne har talt, og EUC Lillebælt i Fredericia kan bryste sig af en flot placering blandt landets erhvervsskoler. En ny stor analyse fra SMVdanmark, som bygger på svar fra over 9.000 virksomheder, placerer EUC Lillebælt på en solid plads med en score på 8,16 ud af 10 mulige.
I toppen af listen ligger Køge Handelsskole med 8,78, mens skolerne i bunden ligger på omkring 7,15.
Samarbejdet med virksomhederne er afgørende
SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, understreger, hvor afgørende samarbejdet mellem skoler og virksomheder er for kvaliteten af uddannelserne:
– Det særlige ved erhvervsuddannelserne er, at langt størstedelen af uddannelsen foregår ude hos virksomhederne. Det kræver, at samarbejdet mellem skole og virksomhed bliver prioriteret, hvis kvaliteten af uddannelsen skal være i top, siger Kasper Munk Rasmussen, uddannelseschef i SMVdanmark.
Han påpeger også, at især de mindre virksomheder oplever udfordringer med samarbejdet, da de typisk er mere afhængige af god service fra skolerne.
– Det er ærgerligt, at de små virksomheder oplever størst problemer med samarbejdet, for det er dem, der tager flest lærlinge, og det er dem, som bliver ramt hårdest, når samarbejdet går skævt, siger han.

EUC Lillebælt viser vejen lokalt
Med sin placering midt på listen og en høj vurdering på 8,16 ud af 10 viser EUC Lillebælt, at skolen har fat i den lange ende, når det kommer til at skabe gode rammer for elevernes læring og virksomhedernes oplevelse af samarbejdet.
Fra SMVdanmarks side lyder opfordringen klart, at virksomhederne skal være opmærksomme på, hvor godt skolerne klarer sig:
– Virksomhederne skal være bevidste om, at der kan være forskel på erhvervsskolerne. Hvis en skole ikke lever op til forventningerne, kan det i yderste konsekvens være en løsning at skifte samarbejdspartner, også selvom den bedste skole ligger i den anden ende af landet, siger Kasper Munk Rasmussen.
Behov for ændringer på landsplan
SMVdanmark håber også på politiske ændringer, der skal sikre, at elever med særlige udfordringer som fx psykiske diagnoser automatisk får den nødvendige støtte, når de er i lære. Ifølge Kasper Munk Rasmussen kan det nemlig løfte både elevernes trivsel og virksomhedernes samarbejde med skolerne betragteligt:
– I dag er det noget, som eleven specifikt skal bede om, men sådan bør det ikke være. Det vil gøre en kæmpe forskel for eleverne og i forhold til virksomhedernes samarbejde med erhvervsskolerne, hvis støtten følger automatisk med, så det skal vi have ændret, siger han.
Den samlede rangliste fra undersøgelsen kan ses på SMVdanmarks hjemmeside. EUC Lillebælts placering betyder, at virksomheder og lærlinge i Fredericia og Middelfart kan være tilfredse med samarbejdet.