Transportbranchen er i rivende udvikling, og behovet for speditør- og shippingelever vokser. For at give unge et realistisk indblik i branchen afholder IBC igen Speditør for en dag – et initiativ, der har kørt siden 2017 og har hjulpet mange unge med at finde deres vej ind i erhvervet.

Chefkonsulent Keld Høll fra IBC fortæller, at arrangementet blev skabt for at imødekomme branchens store behov for arbejdskraft og samtidig give handelsskoleelever et indblik i, hvad spedition egentlig indebærer.

– Det er faktisk et arrangement, som vi har afholdt siden 2017, fordi der er efterspørgsel efter fremtidens arbejdskraft inden for blandt andet transportbranchen. Så vil vi egentlig gerne vise vores elever på handelsskolen, hvad transportbranchen egentlig er for noget. Og så lavede man speditør for en dag, så en række virksomheder fra spedition- og shippingbranchen kunne få besøg af nysgerrige unge mennesker, siger Keld Høll.

Direkte kontakt med virksomhederne

Konceptet er enkelt: Eleverne møder først op hos transport- og logistikvirksomheden Leman i Taulov, hvor de introduceres til de mange karrieremuligheder inden for spedition og shipping. Derefter fordeles de ud til virksomheder, der har tilmeldt sig initiativet, hvor de får en hel dag til at opleve arbejdslivet på nærmeste hold.

– Det blev til speditør for en dag. Så elever og virksomheder mødes på den måde, at vi starter den 5. marts ude ved Leman, hvor der er et lille oplæg af deres elever og deres HR-businesspartner. Og så dribler eleverne efterfølgende ud til de pågældende virksomheder, som er en del af speditør for en dag, og som har meldt sig til. Så møder eleverne ude i virksomheden ved en titiden, og så er de derude i virksomheden indtil kl. 15. Og virksomheden åbner deres virksomhed op for de her elever og fortæller dem om alle de herligheder, der er ved at være en del af spedition- og shippingbranchen, forklarer Keld Høll.

Eleverne, der deltager, har ikke nødvendigvis allerede besluttet sig for at blive speditørelever. – Det er ikke elever, der på nuværende tidspunkt har valgt, at de vil være speditørelev, men det er elever, der deltager i Speditør for en dag, fordi de siger: ‘Det her, det kunne måske godt være noget for mig’, siger Keld Høll.

En vigtig del af speditør for en dag er at bygge bro mellem eleverne og virksomhederne. Ifølge Keld Høll har flere elever fået elevpladser efter at have deltaget i arrangementet.

– Der er elever, der efterfølgende er blevet speditørelever, det er helt sikkert. Og der er faktisk også nogen, som har været ude på søgende ud af virksomheder, hvor de så bliver prikket på skulderen og har sagt: ‘Kan du ikke sende en ansøgning hertil, fordi det kunne da godt være interessant’, siger Keld Høll.

På grund af GDPR-reglerne kan IBC ikke følge eleverne direkte via deres CPR-numre, men tilbagemeldingerne fra både virksomheder og elever bekræfter, at initiativet skaber resultater.

For at sikre, at speditør for en dag lever op til forventningerne, evalueres det efter hver afholdelse.

– Vi evaluerer faktisk hver gang, både ved at sende et evalueringsskema ud til virksomhederne og til eleverne for at høre, hvad de egentlig synes om det her. Og der er kun positive tilbagemeldinger primært. Det går ud på, at de siger: ‘Det er egentlig fedt at komme ud og få stiftet bekendtskab med, hvad det her egentlig var for noget’, siger Keld Høll.

Virksomhederne investerer mange ressourcer i at give eleverne en meningsfuld oplevelse.

– Virksomheden lægger sig også virkelig meget i selen i forhold til at lave et program, og derfor er det også for mange elever en øjenåbner at se speditionens hverdag indefra. – Eleverne er jo glade for, at de både blev taget godt imod, og at der også blev vist interesse for deres besøg. Og de kommer hjem med nyttig viden om, hvad det her er for noget, siger Keld Høll.

Opbakningen fra virksomhederne i Fredericia og Kolding er stor, og antallet af deltagende elever vidner om, at der fortsat er stor interesse for at lære branchen bedre at kende. – Det er god opbakning fra virksomhederne, og det betyder meget, siger Keld Høll.

Med et initiativ, der skaber konkrete resultater, og en branche, der fortsat mangler arbejdskraft, er Speditør for en dag blevet en vigtig del af indsatsen for at sikre kvalificerede medarbejdere til fremtidens transportsektor.

En karriere med globale muligheder

Speditøruddannelsen varer to år og kombinerer undervisning på en handelsskole med arbejde i en speditionsvirksomhed. Eleverne er på skoleophold i 7-9 uger i løbet af uddannelsen, hvor de lærer om transportformer, logistik og kundehåndtering.

“Som speditør er du arkitekten bag den vellykkede transport. Du sørger for, at varer kommer fra A til B på den mest effektive måde – både økonomisk og klimamæssigt. Det kan være alt fra haveborde, der skal fragtes fra Asien til Europa, til en skibsmotor, der skal til Færøerne,” forklarer Høll.

For at blive speditørelev skal man have færdiggjort HF, HHX, STX, HTX eller EUX (STX, HTX og HF skal suppleres med et 5-ugers EUS grundforløb). Uddannelsen udbydes blandt andet på IBC Kolding, Aarhus Business College og Roskilde Handelsskole.

Arrangementet den 5. marts bliver afholdt hos Leman i Taulov, hvorefter eleverne fordeles på de deltagende virksomheder. Programmet byder på oplæg, virksomhedsbesøg og praktisk indsigt i, hvad en speditør arbejder med til daglig. Læs mere.

0 0 stemmer
Bedømmelse
Tilmeld
Notify of
guest
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer