Trekantområdet er ingen undtagelse fra den flaskehals, som byggemarkeder over hele landet oplever i kølvandet på de nye asbestregler, der træder i kraft ved årsskiftet. Kravet om autorisation til at fjerne asbesttage har sat gang i en hektisk udskiftning af gamle tage, og det mærkes også hos XL-BYG Brejnholt Lillebælt i Middelfart, hvor der er stor efterspørgsel på tagpladerne.

– Vi har haft høj efterspørgsel. Da det pludselig kom, blev det svært at hjælpe vores kunder, fordi vi ikke kunne skaffe pladerne, fortæller Nicholaj Damgaard fra XL-BYG Brejnholt Lillebælt.

Han peger på, at pladernes hærdningstid har gjort det svært for producenterne at følge med.

– Det hele kom som et chok for branchen, der ikke var helt forberedt på det. De nye asbestregler betyder, at mange skal have skiftet deres tage.

Bølgepladerne under pres

Nicholaj forklarer at det er bølgepladerne, særligt modellerne B7 og B6 i sortblå, der er blandt de mest efterspurgte.

– Det er de mest almindelige typer, man bruger til eternittage, og dem vil folk også gerne have igen, forklarer han.

Manglen har fået XL-BYG Brejnholt Lillebælt til at indføre en prioriteringsordning for at håndtere situationen.

– Vi har prøvet at holde styr på det ved nøje at registrere, hvem der har reserveret hvad. Når vi så får en levering, kan vi sikre, at det går til de rette ordrer. Det er dem, der har reserveret først, der også får pladerne først, forklarer Nicholaj.

Manglen på bølgeplader har også øget interessen for andre tagmaterialer, fortæller han.

– Der har været stor interesse for stålplader. Mange er gået over til dem som et alternativ for hurtigt at få dækket taget, når de ikke kunne vente.

Usikkerhed om efterspørgslen efter nytår

Spørgsmålet er, om den store efterspørgsel vil fortsætte efter nytår, når det kræver autorisation at arbejde med asbesttage. Nicholaj vurderer, at situationen kan ændre sig:

– Ikke på samme måde. Det er jo håndværkerne, der skal skifte tagene, og de skal være certificerede for at kunne arbejde med asbesttage. Opsætningen af plader vil nok stadig have stor efterspørgsel, men jeg tror, mange vil holde lidt igen i starten, fordi de frygter, at det bliver dyrt. Men det er svært at forudsige.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen havde 198 virksomheder per 4. december opnået autorisation, mens 15 yderligere ansøgninger stadig behandles. 

De nye asbestregler

Fra 1. januar 2025 træder skærpede regler i kraft, som kun tillader autoriserede virksomheder at udføre nedrivning af asbestholdigt materiale. Reglerne skal beskytte mod sundhedsskadelige fibre, der frigives under renovering og kan føre til alvorlige sygdomme som lungekræft og lungehindekræft.

Virksomheder har haft siden juli 2024 til at uddanne medarbejdere og opnå den nødvendige autorisation, som kræver en godkendt fagligt ansvarlig medarbejder og et kvalitetsledelsessystem, verificeret af en uafhængig kontrolinstans. Fra årsskiftet vil myndighederne føre tilsyn, og overtrædelser kan medføre bøder på minimum 30.000 kroner for virksomheder. Private boligejere må kun udføre mindre arbejde med asbestholdige materialer, hvis det er kortvarigt og af begrænset omfang.

Asbest har været forbudt i Danmark siden 1980’erne, men findes stadig i mange bygninger. Materialet er ufarligt, så længe det er intakt, men risikoen opstår, når det knækkes eller beskadiges under renovering. Derfor er de nye regler indført for at minimere eksponeringen og øge sikkerheden.

Rådet: Bestil i god tid

XL-BYG Brejnholt Lillebælt opfordrer kunderne til at planlægge deres projekter nøje og bestille materialer i god tid.

– Vi har gjort meget ud af at informere om, at det er først til mølle. Det er vigtigt at bestille i god tid, hvis man regner med at få brug for materialerne. Men vigtigst af alt skal man huske at tænke på sit helbred, afslutter Nicholaj Damgaard.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her