Nedskæringer i tilskud til det lokale foreningsliv har skabt debat i Fredericia. En del af foreningsrepræsentanterne, herunder Fredericia Kunstforenings Poul B. Jakobsen, har udtrykt deres frustration over byrådets beslutning om at prioritere større kulturelle events på bekostning af støtte til de mindre, lokale foreninger.
Næstformand i Kultur- og Idrætsudvalget, David Gulløv (A), forstår kritikken, men mener, at beslutningen er en nødvendig del af en dynamisk kulturstrategi.
David Gulløv peger på, at den nye struktur for kulturmidlerne er udviklet med henblik på at skabe en mere fleksibel og dynamisk fordeling af tilskud, hvor projekter kan søge om støtte over en treårig periode.
– Det handler om, at vi i udvalget må være tro mod det budget, der er fastlagt. Det betyder ikke, at der ikke kan findes penge, men udgangspunktet er, at kulturpuljen er ændret for at gøre den mere dynamisk. Puljen er nu tilgængelig for ansøgning for en treårig periode, hvor man sikres midler i tre år, forklarer Gulløv og understreger sin begejstring for den nye struktur trods begrænsningerne i budgettet.
Balance mellem lokale og større events
Selvom Gulløv er tilfreds med de foreslåede projekter, forstår han også den kritik, som flere foreninger har fremført.
– Jeg forstår kritikken. Selvfølgelig forstår jeg kritikken – det er ofte viljen til forandring, der kan være udfordrende, siger han og understreger, at prioriteringen af de større projekter har til formål at tiltrække nye og anderledes oplevelser til Fredericia.
– Når jeg ser på listen over foreslåede og ansøgte projekter, synes jeg, det er en alsidig og spændende liste. Listen er især varieret, fordi kulturprojekter taler til sanserne på en anden måde end nogle af de andre projekter. Det er en balance, vi må finde, når vi prioriterer midlerne, forklarer han.
Gulløv tilføjer, at omkring otte projekter vil modtage støtte på cirka 2 millioner kroner, mens foreningslivet som helhed får under en kvart million.
– Det afspejler jo prioriteringerne, bemærker han.
Forståelse for foreningernes frustration
Gulløv anerkender den frustration, som blandt andet Poul B. Jakobsen har udtrykt på vegne af Fredericia Kunstforening. Jakobsen, der i et læserbrev har opfordret byrådet til at omfordele midlerne og sikre flere penge til det lokale foreningsliv, har fået stor opbakning fra andre mindre foreninger i Fredericia.
– Jeg kan godt forstå, hvis de føler, at de gerne ville have haft flere midler, eller at de ser andre muligheder, de kunne have realiseret, siger Gulløv.
Selvom han endnu ikke har modtaget en direkte henvendelse fra Jakobsen, er han indstillet på at drøfte sagen nærmere ved det kommende udvalgsmøde.
– Vi har et møde på fredag i Kultur- og Idrætsudvalget, hvor vi kan vende det hele, siger han
For Gulløv er det en balancegang at finde midler til både store, unikke events og til det lokale foreningsliv.
– Som politiker er det en balancegang. Vi værdsætter de mange ansøgere og deres bidrag, udtaler David Gulløv og påpeger, at den politiske prioritering af de større projekter er blevet en nødvendighed for at skabe oplevelser, der kan tiltrække bred opmærksomhed.
Afslutningsvis håber han, at den nye struktur vil give foreningerne bedre muligheder for at planlægge deres aktiviteter på længere sigt.
– Selvom jeg er ked af, at budgettet er begrænset, er jeg meget begejstret for den nye struktur, siger han og understreger, at det er en del af en bredere strategi for at skabe kulturel mangfoldighed og dynamik i Fredericia.
Selvom budgettet for kulturpuljen er fastlagt for indeværende år, signalerer Gulløv en åbenhed over for at evaluere og justere fordelingen af midler i fremtiden.
– Det betyder ikke, at der ikke kan findes penge, siger han og åbner dermed for muligheden for, at budgettet kan gentænkes, hvis foreningernes behov og den lokale opbakning til mindre, lokale projekter kræver det.
Debatten om kulturmidlerne fortsætter, og det kommende udvalgsmøde bliver en vigtig lejlighed til at vurdere, hvordan Fredericia bedst kan balancere ønsket om store, unikke events med støtte til de lokale foreninger, der bidrager til byens kulturelle fundament året rundt.