LÆSERBREV. Det moderne mediebillede rummer ikke kun nyheder og analyser, det rummer også skueprocesser. Politikere bliver ikke blot vurderet på holdninger og handlinger, men ofte udstillet i et spil, der får mere opmærksomhed end substans. Den offentlige debat er i stigende grad blevet et sted for politiske ”korsfæstelser”, hvor fejltrin og citater blæses op og får lov at definere hele personer.

Mediernes rolle som demokratisk vagthund er både nødvendig og legitim. Offentlighed omkring magthavere og vi der ønsker at komme i inderkredsen, er en grundpille i ethvert åbent samfund. I medie virkeligheden hvor hastighed og klik er valuta, er der sket et skred. Det, der før var kritisk journalistik, glider i dag nemt over i karaktermord og sensationshunger. Den demokratiske kontrol er blevet til en digital domstol.

Et spørgsmål, der ofte ignoreres i dette sammenhæng, er, om den danske mediestøtte paradoksalt nok bidrager til at begrænse den åbne debat. Når medier i høj grad er afhængige af politisk godkendt finansiering, kan der opstå en ubevidst (eller bevidst) tilpasning til de strømninger, der sikrer fortsat støtte. Kan et medielandskab, der i stigende grad ligner en offentlig institution, også være det sted, hvor magten for alvor bliver udfordret?

I USA er situationen nærmest spejlvendt. Her modtager medierne ingen statsstøtte, men styres i stigende grad af kommercielle platforme, techgiganter som Google, Facebook og X, der både fungerer som distributionskanaler og magtfulde ”gatekeepere”. Disse aktører vælger, hvad der bliver eksponeret, og hvem der får taletid, ofte styret af algoritmer og forretningshensyn snarere end demokratiske idealer.

Samtidig ser man, hvordan disse platforme indirekte former den politiske debat, enten gennem censur, fremhævelse af bestemte synspunkter eller gennem økonomisk støtte til bestemte medier og NGO’er.

Er vi vidne til at både offentlig og privat afhængighed kan bremse den frie og kritiske debat, blot med forskellige midler?

Risikerer vi et folkestyre, hvor debat afløses af performance, og hvor de mest ærlige stemmer tier af frygt. Det er ikke kun et problem for politikerne, det er et problem for os alle. Medierne fyrer folk, bruger kunstig intelligens til meget af deres arbejde, derfor mangler debatten dybde. også fra deres side.

Poul Rand, Calvinsvej 34, 7000 Fredericia

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her