Skovens fugtige dyb og havets saltede bund er rykket ind i kælderen på CLAY Keramikmuseum i Middelfart. Med den nye udstilling ”I morgen” præsenterer kunstneren Camilla Thorup en række værker, der balancerer mellem det genkendelige og det surrealistisk foruroligende. Her stiller hun spørgsmålet: Hvad sker der, når mennesket og naturen smelter sammen?
Thorup, der har en MFA fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, tager fat i temaer om naturens tilpasningsevne og menneskets forgængelighed. På en sandbunke ligger en gul gummiand, en fodbold og en sandal – genstande, der normalt forbindes med sommerliv og leg, men her er de bevokset med rurer, som havde de ligget på havets bund i årevis.
– Naturens overlevelseskraft og menneskets forgængelighed er i fokus. […] Camilla Thorup (født 1976) skaber med sin udstilling en række scenarier, der på poetisk vis husker os på vores enorme forbrug, men hun slår netop også fast, at naturen i sidste ende vil være stærkere end os, forklarer CLAY i deres præsentation af udstillingen.
Fra kantareller til kæmpe tudser
I Thorups udstilling møder publikum en række scenarier, der kan vække både fascination og uro. Museumsrummene er beboet af genstande fra vores dagligdag, men de har fået selskab af skovsnegle i overstørrelse, tudser, og kantareller på børneben, der vokser op gennem gulvet.
– Thorups værker bevæger sig på en hårfin grænse mellem det hjemligt trygge og genkendelige og det absurde og foruroligende surreelle.
Et andet værk, der vækker opsigt med sit surreelle udtryk, er en livagtig, behåret baby, der ligger og sover i et hjørne, mens et egern kravler op ad væggen.
– Figurerne er både fascinerende og foruroligende, og deres tilstedeværelse stiller spørgsmål til beskueren. Er hendes værker en del af fortiden, eller viser de en mulig fremtid, hvor mennesket lever anderledes med naturen?
En mulig fremtid
Thorup inviterer de besøgende til at overveje, om hendes værker viser en glemt fortid eller en fremtid, hvor mennesket og naturen har fundet nye måder at sameksistere på. Værkerne er både poetiske og tankevækkende, og de minder os om naturens evne til at tilpasse sig – ofte på måder, vi ikke havde forestillet os.
– Hvordan det kunne se ud, når naturen ændrer og tilpasser sig, kommer Thorup med sit bud på i udstillingen, skriver CLAY.
Ferniseringen af ”I morgen” finder sted fredag den 29. november klokken 15 på CLAY Museum. Udstillingen er blevet til i samarbejde med Galleri Specta, og Camilla Thorup vil være til stede for at dele sine tanker om de fascinerende værker.