ANMELDELSE. Når Niels Erik Aggesen sætter sig bag orglet i Trinitas Kirke Fredericia, bringer han ikke blot hænder og fødder, han bringer årtiers erfaring, dyb musikalsk indsigt og en særlig evne til at lade orglet fortælle historier, der rækker ud over noderne.

Aggesen, født i 1955, er en af landets mest erfarne kirkemusikere og komponister. Hans virke spænder over et halvt århundrede som organist, lærer og skaber af ny kirkemusik. Netop i dette program mærker man tydeligt hans sans for både historie og fornyelse: Fra den stemningsfulde til den monumentale Introduktion og variation over “Kongernes Konge”, hvor han lader tradition og nutid mødes i en farverig og kraftfuld orgelkoral.

Jeg blev personligt rørt over Niels Erik Aggesens egenkomposition, 6. Julifantasi. Det er ikke bare et stykke musik. Det er som at stå midt i Fredericias historie, med åbne ører og hele hjertet med. Det er fanfare, sørgemarch, håb, mod og eftertænksomhed, stille opbygget også rytmisk og pakket ind i ét værk, der nægter at nøjes med én stemning ad gangen. En sanseoplevelse for mig, man rammes af det ene musikalske billede efter det andet: Først høres de dunkle toner fra natten før slaget, som om orglet hvisker soldaternes bøn. Så løfter fantasien sig i klanglig march, hvor man næsten kan høre støvlerne ramme brostenene og se fakkeltoget sno sig gennem de gamle fæstningsgader. Midtvejs folder melodien sig ud i en næsten symfonisk frihedshymne og så, før man når at blinke, står man i stilhed og mindes de faldne. Kust er individuelt, men det var min opfattelse af Niels Eriks egenkomposition.

“Et værk, der folder Fredericias sjæl ud i klang og kræver mere end ét lyttende hjerte.” Man skal faktisk høre værket igen. Helst med lukkede øjne og åbent sind, og måske en kop kaffe bagefter til at samle sig. Det er vel det fineste, man kan sige om et musikværk.

De øvrige numre pakkede Aggesen ind i raffineret harmonik, rytmiske forskydninger og et klangmaleri, der bruger hele orglets palet. Som lytter bliver man simpelthen overmandet af indtryk og det er ærligt talt umuligt at fange det hele på én gang.

Eftermiddages program var som følger:

Jeremy Clarke (1670–1707): Prins Jørgens March
En festlig og majestætisk march i barokstil, skrevet til ære for Prins Jørgen af Danmark (gift med den senere dronning Anne af England). Musikken er præget af trompetlignende fanfarer og pompøse akkorder, som passer perfekt til både ceremonier og kongelige ankomster. Et sandt “kongeligt indslag”, hvor orglet får lov at spille konge for en stund.

Niels Erik Aggesen (f. 1955): 6. Julifantasi (1999)
Et moderne dansk værk med rødder i både tradition og nyfortolkning. Stykket er skrevet med 6. juli i tankerne, Fredericias mindedag for slaget i 1849. Musikken kombinerer fanfarelignende motiver, sørgmodige passager og et strejf af patriotisme. Du kan næsten høre både marchstøvler og kanonrøg i denne fantasi og måske også lidt fæstningspragt.

J.P.E. Hartmann (1805–1900): Sørgemarch i f-mol (1860)
Et dybtfølt og klassisk romantisk stykke skrevet til mindehøjtidelighed. Musikken er både værdig og alvorlig, men også smuk i sin melankoli. Hartmann mestrer at lade orglet sukke og synge, det er en march, der ikke tramper, men træder varsomt. Man mærker tidens vægt og tabets alvor.

Niels W. Gade (1817–1890): Festpræludium over salmen “Lovet den Herre” (1873)
Et af de store danske kirkemusikværker. Gade væver den velkendte salmemelodi ind i et præludium fuld af harmoni, ærefrygt og kirkeklang. Det er som at åbne dørene til Vor Frue Kirke og mærke solen ramme det farvede glas. En højtidelig, men livsbekræftende hyldest til tro og tradition.

Niels Erik Aggesen: Introduktion og variation over “Kongernes Konge” for orgel (2019)
Et nutidigt værk med bibelske og storslåede undertoner. Aggesen tager den gamle salmemelodi og giver den nyt liv gennem varierende stemninger, fra meditativ ro til dramatisk kulmination. Det er moderne orgelmusik med rødder i traditionen, som at høre en gammel historie genfortalt med nye ord.

Aggesens musik og orglets nye stemme smelter her sammen til et helhedsindtryk, hvor man næsten får fornemmelsen af, at orglet selv har fået nyt liv og har noget vigtigt på hjerte. Det er ikke bare en koncert, det er et musikalsk Danmarkshistorisk kalejdoskop fra barokken til nutiden, hvor orglet spiller både majestæt, soldat og prædikant.

En flot blanding af klassiske og nyere værker.