I Fredericia har vi meget at være stolte af – også selvom vi har oplevet vores del af gyldne håndtryk, fejl og uretfærdige sparekataloger. Én af de ting, vi med rette kan fremhæve, er ”Din Indgang”: et åbent og lettilgængeligt tilbud til alle voksne, der ikke allerede modtager støtte. Her kræves hverken henvisning eller visitation – man møder bare op.
I ”Din Indgang” kan man få hjælp til både fysiske og psykiske udfordringer, ensomhed, sociale relationer og hverdagsstruktur. Ifølge en VIVE-analyse fra 2018 virker tilbuddet – og faktisk så godt, at vi har haft besøg af både andre kommuner og delegationer fra udlandet, som ønsker at lære af os. Det er et reelt opgør med bureaukrati og en indsats, der tager udgangspunkt i det enkelte menneske. Det kan vi være stolte af.
Mandag præsenterede samtlige partier en ny aftale om psykiatrien. Aftalen tilfører yderligere 2,6 milliarder kroner til området, så det samlede løft med 10-årsplanen nu udgør 4,6 milliarder kroner – en stigning på 35 % siden 2019. Det er et vigtigt og længe ventet skridt i den rigtige retning.
Én af de konkrete og lovende dele af aftalen er, at alle kommuner senest ved udgangen af 2025 skal etablere et gratis, lettilgængeligt tilbud for børn og unge i alderen 6–17 år med let til moderat nedsat funktionsniveau. Tilbuddet skal kunne benyttes uden henvisning, så på mange måder synes det at minde om en børneudgave af ”Din Indgang” – og hvis man formår at trække erfaringen fra voksenafdelingen, og måske udbygge åbningstiden i begge, så er vi godt på vej.
I Fredericia kommer det nye tilbud til at hedde HÅB, og allerede i januar blev det meldt ud, at detforventedes opstart i august 2025. Tidsplanen håber jeg inderligt holder – så vi kan komme i gang med at bygge bro mellem forebyggelse og psykiatri, og skabe et samlet system, der fungerer – både regionalt og kommunalt.
For vi har alt for mange eksempler på, hvad der sker, når vi ikke griber ind i tide. Forældre, der i årevis har stået magtesløse, fordi deres barn ikke var “sygt nok” til at få hjælp, eller ikke passede ind i systemets kasser. Konsekvenserne har været alvorlige: skolevægring, selvmordsforsøg, familier i opløsning.
Det samme gælder for voksne med ondt i livet. Mange oplever først at blive mødt, når problemerne har vokset sig så store, at det både er sværere og dyrere at hjælpe. Derfor er det så vigtigt, at vi investerer i forebyggende, lettilgængelige tilbud – som ”Din Indgang” – hvor man ikke skal bevise, at man er syg nok.
Næste skridt bliver at sikre, at det nye kommunale tilbud HÅB ikke bare ser godt ud på papiret, men fungerer i praksis. At ingen børn bliver afvist, fordi de ikke passer ind i et rigidt system. At åbningstiderne reelt skaber adgang. At forældre ikke skal kæmpe gennem bureaukrati, når de allerede står i knæ. Vi har set for mange triste eksempler – nu skal tilliden genopbygges.
For psykiatri handler ikke kun om diagnoser, indlæggelser, ECT og psykofarmaka. Det handler om livskvalitet – at kunne gå i skole, passe sit arbejde, få sovet ordentligt og leve et helt almindeligt liv. Alt det, der gør hverdagen til LIVET. Men det kræver, at hjælpen er der, når den er nødvendig – ikke flere måneder eller år senere.
Jeg håber, at vi om få år kan se tilbage og sige: Det her var vendepunktet. Nu bliver færre tabt. Nu er det lettere at få hjælp. Og psykiatrien bliver endelig taget alvorligt.
Med 10 årsplanen kan lyset anes, og nu skal vi sikre, at det kan mærkes – også i Fredericia.