GASTRONOMI. Middelfart er en by, der denne sommer har fået endnu en attraktion på sit gastronomiske landkort. På toppen af byen, hvor Lillebælt smyger sig langs landskabet, ligger konferencecenteret Severin. Normalt kendt for forretningsgæster og konferencer, men i disse sommeruger også kendt for en særlig restaurantoplevelse.
Elevrestauranten på Severin er en nyskabelse. Et sted, hvor det ikke er de garvede fagfolk, men i stedet de unge talenter, der får chancen for at vise deres kunnen. Konceptet er enkelt og sympatisk tænkt, fortæller salgs- og marketingkoordinator Camilla Damgaard Christensen med en begejstring, der næsten er smitsom.
»Det er første gang, vi gør det her. Normalt holder vi åbent for leisuregæster om sommeren, men i år tænkte vi, hvorfor ikke lade eleverne tage ansvar?« siger Camilla og tilføjer, at Severin som en del af mærkningsordningen »Ja tak til elever« ønskede at give de unge en oplæringsperiode ud over det sædvanlige.
»Vi ville give dem de bedste betingelser, og i stedet for at lade de fastansatte kokke og tjenere stå for restauranten, så vi en oplagt mulighed for at lade eleverne vokse med opgaven.«

Og vokset med opgaven, det har eleverne i den grad. En af dem er 19-årige Terkel, der er to år inde i sin kokkeuddannelse. Med en afslappet og samtidig selvsikker tone fortæller han om, hvordan eleverne har fået frie hænder til at udforme menuen, og hvordan de har kastet sig ud i opgaven med stor begejstring.
»Vi har haft utrolig stor frihed til at sætte vores præg på menukortet. Selvfølgelig er køkkenchefen kommet med nogle idéer, men vi elever har bestemt, hvad vi gerne ville servere. Vi har kunnet vælge lidt finere råvarer, og det har været virkelig fedt at få lov til at arbejde med eksempelvis kaviar og sommertrøffel. Der er ikke sparet på noget,« siger Terkel.

Blandt restaurantens populære retter fremhæver han med særlig stolthed én ret, der både visuelt og smagsmæssigt imponerer gæsterne.
»Vores ceviche med kammusling, anrettet i selve kammuslingeskallen, er virkelig blevet et hit. Det er lækkert, og det er bare noget særligt at kunne præsentere sådan en ret for gæsterne.«

Det, der adskiller elevrestauranten fra de mange andre spisesteder i området, er ifølge Camilla Damgaard Christensen netop elevernes ildhu og engagement, som gæsterne hurtigt lægger mærke til.
»Man kan tydeligt mærke passionen. Vi havde en testmiddag, inden vi åbnede officielt, og vi kunne straks se, hvordan eleverne brændte for opgaven. De går op i, at oplevelsen er totalt gennemført og med høj service,« siger hun og understreger, at konceptet handler lige så meget om at give eleverne en vigtig faglig ballast som at give gæsterne en unik madoplevelse.
Terkel selv var inden åbningen lidt nervøs for, hvordan projektet ville forløbe, men indrømmer nu med et smil, at frygten hurtigt blev fejet af bordet.
»Jeg synes faktisk, det har været nemmere, end vi gik og forventede. Vi var nok lidt nervøse for at blive væltet, men vi har klaret det virkelig godt,« siger han.



Og gæsternes reaktioner har bestemt heller ikke ladet vente på sig. Ros og anerkendelse har præget elevrestaurantens første uger, og eleverne mærker tydeligt, at deres hårde arbejde bliver værdsat. Allerede nu har flere besøgende været forbi restauranten mere end én gang.
»Når jeg selv går ud og fortæller om retterne, får vi masser af positiv feedback fra gæsterne. Der er endda flere, der allerede har været her flere gange. Tjenerne siger også tit, at gæsterne har rost maden og oplevelsen meget, og det er bare super fedt at høre,« fortæller Terkel.
Den positive modtagelse betyder også, at elevrestauranten måske ikke kun bliver en engangsoplevelse. Hos Severin er de allerede begyndt at overveje, om konceptet skal gøres til en fast, tilbagevendende del af sommeren.
»Hvis gæsterne bliver ved med at være lige så begejstrede, kan jeg sagtens forestille mig, at vi fortsætter med konceptet næste år. Vi holder åbent hver sommer, og vi er hele tiden på udkig efter nye måder at give både gæsterne og eleverne endnu bedre oplevelser på,« siger Camilla Damgaard Christensen.



På spørgsmålet om, hvad gæsterne helst skal tage med sig fra besøget, svarer Terkel uden tøven, at det handler om at vise, hvad eleverne virkelig er i stand til, når de får lov at udfolde sig med frie hænder. Han håber, at gæsterne forlader restauranten med en klar oplevelse af, at eleverne både har kompetencerne og lysten til at levere en madoplevelse ud over det sædvanlige.
»Jeg håber, at gæsterne går herfra med oplevelsen af, at vi elever virkelig kan noget. At vi sagtens kan være med, også når det gælder lidt finere gastronomi. Og at det, vi laver, virkelig er med hjertet.«
Elevrestauranten på Severin har åbent fra tirsdag til lørdag fra klokken seks til ni, og allerede nu fyldes bordene hurtigt op.