TRAFIK. Det store Tankedalskryds – et af Koldings mest trafikerede knudepunkter – får nu det sidste slidlag asfalt på efter næsten et års ventetid. Fra den 7. til den 15. august kan bilister derfor forvente ændringer og omkørsler i aften- og nattetimerne, når krydset Tankedalsvej-Vonsildvej-Haderslevvej-Sdr. Ringvej gøres klar til mange års fremtidig brug.

Det oplyser Michael Erbs, strategisk sort/grå planlægger ved Kolding Kommune.

»Tankedalskrydset er et af vores mest trafikerede kryds. For at genere trafikken mindst muligt bliver asfaltarbejdet udført i aften- og nattetimerne, hvor der er markant mindre trafik. Skal man ud at køre, bør man afsætte ekstra tid og eventuelt vælge en anden rute. Eksempelvis kan bilister til og fra motorvejen med fordel vælge en anden afkørsel end Kolding Syd,« siger Michael Erbs.

Sådan foregår arbejdet

Arbejdet med at færdiggøre krydset er opdelt i to dele. Fra den 7. til den 9. august fjernes det øverste lag af den eksisterende asfalt, og fra den 10. til den 15. august lægges der nyt slidlag på, hvorefter nye striber bliver tegnet op. Arbejdet foregår udelukkende mellem klokken 20 og klokken 05, og asfaltarbejderne holder fri natten mellem lørdag og søndag.

Omkørsel og ændret trafik

Vonsildvej og Haderslevvej bliver lukket i krydset, og trafikanter henvises til omkørsel via Ambolten, Jernet, Fabriksvej, Dieselvej, Sdr. Ringvej og Agtrupvej. Cyklister skal køre via Sdr. Ringvej og Broagervej.

På Tankedalsvej og Sdr. Ringvej kan bilister fortsat køre ligeud gennem krydset, dog kun i én retning ad gangen. Her vil midlertidige lyssignaler styre trafikken sikkert igennem.

Buspassagerer skal være opmærksomme på, at flere busruter påvirkes i aften- og nattetimerne, og derfor opfordres de til at holde sig opdateret på Sydtrafiks hjemmeside eller via Rejseplanen.

Når der ikke arbejdes på vejen, vil krydset være åbent som normalt, men bilister skal være forsigtige, da vejene kan være ujævne, og vejmærkningen midlertidigt fjernet.

Der er mening med ventetiden

Mange bilister har måske undret sig over, hvorfor krydset ikke fik det endelige slidlag med det samme, da det blev udvidet sidste år. Men ifølge Michael Erbs er det helt normalt, at asfaltbelægningen skal have tid til at sætte sig, inden det sidste slidlag kan lægges.

»Mange undrer sig over, hvorfor vi ikke bare gør det hele færdigt på én gang. Men når man har arbejdet i vejen, så skal belægningen have tid til at sætte sig. Først herefter kan vi lægge det endelige slidlag på, som er jævnt og rart at køre på. Bærelaget, som er brugt til udvidelsen af krydset, kan max holde to år, men når slidlaget bliver lagt på, får vi en stærk belægning mange år frem,« forklarer Michael Erbs.

Bilister og cyklister anbefales at være opmærksomme på omkørselsvejene og udvise ekstra forsigtighed under arbejdet.