
BUSINESS. Tomme butikslokaler, færre handlende og et handelsliv presset af stigende nethandel. Det er virkeligheden i mange mindre og mellemstore danske byer. Nu får 16 bymidter i Danmark et økonomisk rygstød på knap 50 millioner kroner, der skal skabe mere liv og bæredygtighed i de pressede handelsområder.
Pengene kommer fra EU’s Regionalfond og er en del af et samlet beløb på 142 millioner kroner, som regeringen sidste år besluttede at investere i udviklingen af landets bymidter frem mod 2029. Indsatsen målrettes især mindre og mellemstore byer med mellem 4.000 og 20.000 indbyggere.
Ni konkrete projekter har fået tildelt støtte i denne første uddelingsrunde. Blandt disse er et større fynsk initiativ kaldet “Fremtidens fynske bymidter”, som omfatter Faaborg, Årslev, Assens, Kerteminde, Nyborg, Ringe og Rudkøbing. Projektet, der er drevet af Faaborg-Midtfyn Kommune, har modtaget 20 millioner kroner og sigter især på at forbedre byernes tiltrækningskraft gennem tilgængelig turisme, produktudvikling og kompetenceforløb for lokale virksomheder.
»Butiksdød og tomme lokaler i bymidter er gift for de lokale fællesskaber. I dag kan du klare shoppeturen fra sofaen. Det er let, men det truer den lokale vækst og jobskabelse. Det har vi ikke råd til. Vi skal holde liv i alle dele af Danmark, så vi ikke knækker over. Og derfor er jeg glad for, at vi nu giver en saltvandsindsprøjtning til 16 bymidter i hele landet. Alt sammen, så fremtiden også byder på levende og blomstrende byer i hele Danmark,« siger erhvervsminister Morten Bødskov, der understreger vigtigheden af investeringen.
En bred vifte af projekter
Indsatsen er bredt funderet, og pengene kan bruges på både fysiske forbedringer som omlægning af gågader og etablering af grønne områder, klimasikring, og omstilling af byernes erhvervsliv gennem rådgivning og nye bæredygtige forretningsmodeller. Derfor er John Wagner, formand for Indstillingsudvalget for bæredygtig byudvikling, særlig optimistisk:
»Milliontilskuddene til de 16 bymidter i første støtterunde vil helt sikkert skabe mere liv i de pågældende byer til fordel for borgerne og det lokale erhvervsliv, men de vil også tjene som eksempler for andre kommuner med nødlidende bymidter – og skærpe appetitten for at søge om støtte i anden runde senere på året.«
En af de øvrige udvalgte byer er Kalundborg, som får knap syv millioner kroner til at omdanne handelsmiljøet til multifunktionelle grønne byrum og udvikle et tættere offentligt-privat samarbejde . Hedensted, Juelsminde, Sorø og Aars er andre byer, der modtager støtte til konkrete projekter.
Minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, understreger behovet for at skabe balance:
»Et Danmark i balance kræver levende bymidter med et velfungerende handelsliv. Derfor er jeg glad for, at vi nu støtter, at 16 byer i hele landet nu får bedre muligheder for at skabe liv og udvikling.«
Det forventes, at de resterende midler udmøntes senere i løbet af 2025. Indstillingsudvalget håber, at succeshistorier fra denne første uddelingsrunde vil inspirere flere kommuner til at tage udfordringerne op og søge støtte til næste runde.
