SAMFUND. Vejle har klædt sig i sommerens klareste klæder. Byens puls dunker rytmisk i gaderne, hvor titusindvis af mennesker bevæger sig gennem byens blodårer til DGI’s store landsstævne. Men mellem smilende gymnaster, begejstrede håndboldspillere og byens summende liv har en helt anden fortælling fundet sin plads. En fortælling om ro, om folkesundhed, og om at mærke livet under huden.

Her spiller Social- og Sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens (SOSU FVH) en afgørende rolle. Ikke ved at bidrage med sveddryppende sportspræstationer, men ved at skabe rum for pauserne mellem dem. Det sker i tæt samarbejde med Vejle Kommune, især gennem Folkesundhed Vejle, som har valgt SOSU FVH som partner til at sætte fokus på mental sundhed under de festlige begivenheder.

Lars Ulrik Pedersen, projektudvikler i Folkesundhed Vejle, forklarer, hvordan samarbejdet med SOSU FVH begyndte på en næsten tilfældig måde. Kommunen har i flere år arrangeret et helt særligt stævne kaldet ROL – De Rare Olympiske Lege – hvor personer med udviklingshæmning konkurrerer i discipliner som at kaste med kosteskaft. I den forbindelse havde kommunen fået øjnene op for SOSU-elevernes særlige evne til at skabe den gode atmosfære og nærvær.

»Vi har i mange år brugt en klasse fra SOSU-skolen til at hjælpe ved ROL. Eleverne er sindssygt dygtige til det, fordi de har en rigtig god forståelse for målgruppen. De er fantastiske til at skabe stemning. Hvis en deltager ikke rammer bolden i spanden, så sparker de den bare lidt tættere på. Når det lykkes, får man præmien, og alle bliver glade,« fortæller Lars Ulrik Pedersen entusiastisk.

Denne erfaring førte ham til SOSU FVH for at finde en ny måde at samarbejde om folkesundhed ved det store landsstævne i Vejle. Han foreslog et partnerskab omkring skolens faciliteter, men det udviklede sig hurtigt til noget større. SOSU-skolen foreslog selv, at deres lokaler kunne blive ramme for et særligt rum, hvor landsstævnets gæster kunne trække sig tilbage og mærke hvilepulsen. Sådan opstod Recharge.

»Jeg har aldrig prøvet før at lave et sted, hvor man kan mærke hvilepulsen og komme helt ned og prøve at mærke sig selv. Det er første gang, vi prøver det til landsstævne. SOSU FVH sagde straks; det er en god idé, det skal vi prøve. Det har været helt fantastisk,« siger Lars Ulrik Pedersen.

Jacob Bro, direktør på SOSU FVH, supplerer med at fremhæve skolens rolle som et naturligt samlingspunkt. Ikke kun på grund af dens geografiske placering midt i begivenhederne, men også på grund af skolens ambition om at brede sundhedsbegrebet ud. At vise, at sundhed handler om andet og mere end fysisk aktivitet.

»Vores rolle er primært at være en del af en stor folkefest. Vi har kigget på, hvordan en social- og sundhedsskole kan samarbejde med landsstævnet. Vi valgte en mangfoldighedsvinkel, hvor vi tager fat i mental sundhed og behovet for et pusterum. Vi vil gerne give et bredere billede af, hvad folkesundhed kan være,« forklarer direktøren.

Samarbejdet mellem SOSU FVH og kommunen har således flere lag. Lars Ulrik Pedersen beskriver relationen som en klar gevinst for begge parter, en såkaldt »win-win-situation«.

»Vi får nogle unge mennesker, som får mulighed for at prøve kræfter med konkrete aktiviteter for personer med udviklingshæmning. Som SOSU-assistent er der normalt stor fokus på de praktiske opgaver, men her får eleverne også lov at opleve, hvor stor betydning det har at kunne skabe glæde, stemning og fællesskab. De får virkelig mulighed for at mærke, hvordan det er at skabe den slags oplevelser,« siger Lars Ulrik Pedersen.

Han fremhæver samtidig, at det for kommunen er mindst lige så givende, fordi eleverne kommer med den helt rigtige forståelse og entusiasme.

»Vi får nogle dygtige unge mennesker, som har forståelse for målgruppen og virkelig brænder for opgaven. Generelt gør vi faktisk meget ud af at samarbejde med lokale uddannelsesinstitutioner som SOSU-skolen, når vi arbejder med folkesundhed. De unge kommer med friske perspektiver og nye idéer, og det er guld værd for os,« tilføjer han.

For SOSU FVH betyder deltagelsen ved arrangementer som landsstævnet i Vejle også en mulighed for at markere sig i lokalsamfundet. At vise, hvordan skolen arbejder med folkesundhed i praksis – og måske endnu vigtigere at understrege, at sundhed er langt mere end blot et kondital.

»Den brede forståelse af sundhed arbejder vi med hver dag på vores skole, og derfor var landsstævnet en oplagt mulighed for at fremhæve den mentale del af sundhedsbegrebet. Når det gælder fremtidige arrangementer, ser vi bestemt også os selv som en samarbejdspartner, når der holdes folkefester i de byer, hvor vores skole ligger,« lyder det fra Jacob Bro.

I sidste ende rækker samarbejdet mellem SOSU FVH og kommunen langt ud over landsstævnet. Det skal vise, at Vejle er en by, hvor folk står sammen, og hvor lokale institutioner gerne træder frem og deltager aktivt, når store begivenheder som landsstævnet kommer til byen. Som Lars Ulrik Pedersen udtrykker det, står man i Vejle side om side og er glade for at byde folk velkommen.

»Jeg håber, vi kan vise, at Vejle er en by, hvor alle bidrager. Vi står ikke på ryggen af hinanden, men side om side, og alle er med til at løfte opgaverne. Vi er glade for at byde folk velkommen, og jo flere vi samarbejder med, jo bedre bliver det,« slutter han.