Søndagsfortællinger: Kristian Bendix Drejer – en rejse fra vandløbsinsekter til Fredericias erhvervsudvikling

0

BUSINESS. Kristian Bendix Drejer fejrer i disse dage 10-års jubilæum som erhvervsdirektør i Business Fredericia. Men hans vej til Fredericia har langt fra været lineær. Det er fortællingen om en mand, hvis liv og karriere har budt på alt fra naturvidenskab og miljøteknologi til ambitiøs erhvervsudvikling og personlige sejre.

Fra Møn til Sønderjylland

Kristian Bendix Drejer er født på Møn og boede sine første år i Døllefjelde. Han fortæller:

»Jeg er et rigtig godt blandingsprodukt her i Danmark. Jeg er født på Møn og boede i Døllefjelde i seks år. Så rykkede vi til Sønderjylland, ude på landet i Kastrup, og senere en lille landsby. Som teenager tog jeg til Ribe og tog studentereksamen dér.«

Kristian flyttede hjemmefra allerede som 16-årig, hvor han boede på kollegium. Efter studentereksamen begyndte en karrierevej, der startede langt fra det erhvervsliv, han i dag står i spidsen for:

»Jeg er egentlig uddannet miljøtekniker – først laborant i Aabenraa og senere miljøtekniker i Frederikshavn. Jeg arbejdede med små vandløbsinsekter, spildevand og akutte forureninger i Sønderjyllands Amt. Jeg blev kaldt ud, når der var forurening eller noget, der brød sammen.«

Et spring til Polen ændrede alt

Drejers karriere tog en drejning, da murens fald pludselig åbnede Europa op. Han fik opgaver i Polen, som først handlede om miljøundersøgelser af floder:

»Jeg lærte håndværket sådan set i Polen, fordi jeg skulle undersøge en flod, hvor rensningsanlæggene skulle placeres. Det gjorde jeg med små insekter, der kunne vise vandkvaliteten forskellige steder. Men arbejdet udviklede sig hurtigt til også at handle om erhverv. Vi lavede ’Danske Dage’ med Speedway-landskampe, House of Prince, Faxe og alt muligt andet. På den måde udviklede det sig,« fortæller Kristian Drejer.

Tilbage til Danmark – kærligheden kalder

Efter seks-syv år i Polen ændrede livet sig igen markant:

»Jeg mødte min nuværende kone, Mette, da jeg var hjemme på besøg i Ribe. Vi havde et års tid som kærester, mens jeg arbejdede i Polen. Så skulle jeg beslutte mig for, hvordan fremtiden skulle se ud, og jeg endte med at søge et konsulentjob i Kolding Erhvervsudvikling.«

Drejer flyttede senere tilbage til Ribe, hvor han blev ansvarlig for både erhverv og turisme, inden kommunalreformen i 2007 førte ham til Esbjerg:

»Jeg fik ansvaret for hele turismen i Ribe, da turistchefen stoppede. Det var noget af en opgave med en million turister om året. Derefter rykkede jeg til Esbjerg, hvor jeg var erhvervschef frem til 2015.«

Gård med heste og plejebørn

Parallelt med en travl karriere har familielivet også budt på store udfordringer og oplevelser. Kristian og Mette købte en gård med 36 heste, fik fire børn og plejebørn:

»Det var en periode i mit liv, hvor vi pressede citronen lige til det yderste med vores tid. Vi havde mange plejebørn – typisk piger, der kunne lide heste. Min kone er uddannet pædagog, så hun trak det hjem. Jeg hjalp mest praktisk med at fodre hestene.«

Fredericia kalder

Kristian Bendix Drejers vej til Fredericia var faktisk lidt tilfældig. Han havde slet ikke tænkt på at skifte job:

»Jeg fik en henvendelse fra Fredericia, om de måtte komme forbi Esbjerg Erhvervsudvikling og se, hvordan vi gjorde tingene. Så gik der nogle måneder, hvorefter byrådet kontaktede mig direkte. Først sagde jeg faktisk nej, for jeg var ikke jobsøgende, men så skubbede min kone lidt, og jeg endte med at sige ja.«

Han husker jobsamtalen som lidt af en oplevelse:

»Det var selvfølgelig længe siden, jeg havde været til jobsamtale, og sådan foregår det jo heller ikke bare. Man er igennem psykologiske test, låst inde et døgns tid og flere samtaler. En uge senere havde jeg pludselig en ny tilværelse.«

Opbygning af Business Fredericia

Da Kristian trådte ind ad døren til Business Fredericia den første arbejdsdag, var det til en organisation, der endnu ikke eksisterede:

»Der var ingen telefon, intet kontor, kun en vision og en mission. Jeg gik ind til Brit, som arbejdede dér, og spurgte, om hun kunne hjælpe mig med en stol og et bord. Og så gik vi ellers i gang.«

Med garvede kolleger fra Esbjerg og nye lokale ansættelser lykkedes det hurtigt at skabe en organisation, der performede:

»Vi performede næsten fra dag ét. Det var en fed fornemmelse. Der var sådan en Klondike-stemning,« siger Drejer og fortsætter:

»Fredericia var lidt træt dengang. Ikke meget caféliv, og ingen troede rigtig på Kanalbyen. Men vi fik samlet erhvervslivet og byen, så der kom en fælles tro på tingene. Pludselig fik vi streetfood, bryghus, flere caféer, og byen vågnede op.«

Store erhvervsprojekter som DLG og Googles placering i byen er blandt højdepunkterne i hans arbejde:

»Det var gigantstort, da vi landede DLG og Google. Men jeg glæder mig også, når vi hjælper små virksomheder og iværksættere til succes. Store eller små sejre – de tæller alle sammen.«

Fremtiden og livet efter erhvervslivet

Efter 10 år er Kristian Bendix Drejer stadig dybt engageret i Fredericias udvikling, men han ser også fremad:

»Jeg er der, hvor jeg vil gøre arbejdet færdigt ordentligt og sikre en god overgang til næste generation. Når jeg stopper, skal jeg skrive en børnebog, rejse og opleve verden sammen med min kone,« slutter han med et smil.


Søndagsfortællinger er AVISENs store interviewserie, hvor vi taler med mennesker fra vores dækningsområde om livet – fra barndommen til i dag. Tak fordi du læste med. Næste søndag møder vi endnu en spændende personlighed fra området.