Retssagen mod et ægtepar fra Kolding, der er tiltalt for groft hærværk mod beskyttet natur, begynder i dag. Ifølge eksperter vil det tage 120 år at genoprette det ødelagte moseområde. Sagen har fået SF’s retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt til at reagere – hun kræver skærpede straffe for naturhærværk og en styrket indsats for at opdage og retsforfølge denne type sager.
– Det er svært at opdage hærværk på naturen, fordi det netop foregår der, hvor vi ikke kan holde så godt øje. Derfor er det ofte risikofrit, men selv, når det bliver opdaget, og der føres en sag, er straffene lave. Det vil vi gerne lave om på, for det er ret planlagt kriminalitet, indleder retsordføreren.
Ifølge Lorentzen er de nuværende bøder for den type lovovertrædelser ikke afskrækkende nok.
– Når det kommer til mange sager, gives små bøder på måske 5.000 kroner. Helt ærligt, det virker jo ikke afskrækkende på nogen som helst. De fleste vil kunne løbe en kalkuleret risiko og være ligeglade, når de opdages. For måske har man glæde af naturhærværket i mange år og betaler så uden at kny, når de opdages.
Inspiration fra Norge
Retsordføreren peger på, at myndighederne i Norge har oprettet en specialenhed, Økokrim, der målrettet efterforsker miljøkriminalitet og sikrer en mere konsekvent retsforfølgelse. En indsats, som hun håber at se en lignende version af i Danmark.
– Det bør vi også have – for at samle kræfterne og blive endnu bedre til at gå efter naturhærværk. Vi skal have opdagelsesrisikoen op, påpeger hun.
Samtidig ønsker hun, at kommunerne får flere redskaber til at håndhæve lovgivningen, herunder økonomisk dækning for sagsbehandling i mindre sager og mulighed for at få erstatning, når beskyttet natur ødelægges.
– Vi skal have mere respekt for naturen. Vi bruger mange penge i de her år på at skabe ny natur, så nytter det jo ikke, at andre ødelægger nærmest mere, end vi skaber.
Sagen kort
Ægteparret fra Kolding er tiltalt for at have ryddet et 1800 kvadratmeter stort moseområde og erstattet det med en sø og en græsplæne. Retssagen ventes at kaste lys over, hvordan retten vurderer den type naturhærværk i fremtiden.