Odense Byråd har vedtaget at stoppe brugen af turbokyllinger i kommunens indkøb af kyllingekød. Beslutningen blev truffet efter en længere debat om dyrevelfærd og bæredygtighed, hvor Radikale Venstre har spillet en central rolle. Partiet har opfordret kommunen til at tage ansvar for at vælge mere dyrevenlige og bæredygtige alternativer, og Byrådet har nu godkendt forslaget om at ophøre med at bruge turbokyllinger i de kommunale måltider.
Turbokyllingers lidelser skaber politisk opmærksomhed
Det er velkendt, at turbokyllinger, især racen Ross 308, lider under deres hurtige vækst, som kan føre til alvorlige helbredsmæssige problemer. Kyllingerne vokser hurtigt, hvilket ofte resulterer i, at deres kroppe ikke kan følge med, og mange dør af organsvigt eller iltmangel. De, der overlever, lever med smerter og har svært ved at bevæge sig, spise og drikke. Lidelsen er blevet dokumenteret i flere undersøgelser og har ført til politisk opmærksomhed på området.
Anne Skau fra Radikale Venstre har været en af de fremmeste talspersoner for forslaget og fremhæver, at Odense Kommune bruger en stor del af kyllingeracen Ross 308, også kaldet turbokyllinger, i sine måltider.
– Det betyder, at når vi serverer mad i kommunens institutioner til rigtig mange mennesker, serverer vi i høj grad kød fra dyr, der er avlet til at vokse unaturligt hurtigt, siger hun.
I Odense udgør Ross 308 hele 81 % af de kyllingeindkøb, der foretages i Sundhedsforvaltningen. I en skrivelse fra Sundhedsforvaltningen, som blev sendt til byrådet, fremgår det, at Ross 308 er den mest anvendte kyllingerace både i Danmark og Europa, på grund af dens produktionsegenskaber, som gør den billig og effektiv at producere.
Radikale Venstre ønsker bæredygtige kyllingekød-indkøb i Odense Kommune
Flere danske kommuner har allerede valgt at stoppe brugen af turbokyllinger, og Radikale Venstre har opfordret Odense til at følge dette eksempel. I deres forslag til byrådet opfordrer de til, at kommunen fremover kun indkøber kyllingekød, der har opnået mindst to hjerter i Det Statslige Dyrevelfærdsmærke, som indikerer en højere standard for dyrevelfærd.
Anne Skau understreger, at Odense som Danmarks tredje største by har et særligt ansvar:
– Vi er tidligere blevet fremhævet som en kommune, der har gjort en stor indsats for at gøre vores indkøb mere bæredygtige, og som Danmarks tredje største by har vi et særligt ansvar for at sikre, at vi på en bred vifte af områder køber produkter, der er bæredygtige. Der er helt sikkert stadig områder, hvor vi kan lære og forbedre os løbende, men efter de nationale debatter om tobekølinger synes vi, at der er et oplagt sted, hvor vi måske halter lidt bagefter. Vi bidrager faktisk til en produktion, der tydeligt påfører dyrelidelser.
Hun understreger, at det ikke længere kan ignoreres, at kommunen bidrager til en produktion, der medfører dyrelidelser. Ifølge Skau er det især svært at forholde sig til, når Odense samtidig arbejder på at gøre sine indkøb mere bæredygtige på andre områder.
– Det er svært ikke at forholde sig til dette, især når vi har alle de andre debatter om, hvordan vi kan indkøbe mere bæredygtigt. Vi mener, at tiden er kommet til, at vi i Odense følger eksemplet fra andre byer som Aarhus, Aalborg og Roskilde, som allerede har valgt at hæve barren for dyrevelfærden, siger hun afsluttende.
Indstillingen til byrådet var på dagsordenen til mødet den 22. januar 2025.