
HISTORIE. Sognepræst ved Trinitatis Kirke, Anna Sofie Orheim, holdt i går en følelsesladet og eftertænksom tale ved Krigergraven ved Trinitatis Kirke i forbindelse med 6. juli-markeringen i Fredericia.
I sin tale mindede Orheim om de mange faldne soldater, der ligger begravet på stedet, og understregede betydningen af, at vi stadig husker og ærer deres offer. Hun beskrev graven som et sted, hvor »458 mennesker« hviler, mennesker, der »lå, frøs, skrev hjem, ventede og håbede.« Hun fremhævede det menneskelige aspekt af krigens barske realiteter, hvor hver enkel soldats historie gemmer på længsel, bekymringer og håb om at vende hjem til sine kære. Disse historier skal ifølge Orheim ikke blot mindes, men aktivt bruges som en påmindelse om, hvor skrøbelig og dyrebar freden er.
Orheims personlige betragtninger om kampen og hendes far, som du nævnte:
Orheim delte også personlige refleksioner om betydningen af at kæmpe – både bogstaveligt og billedligt. Hun fortalte, hvordan hendes egen far havde lært hende værdien af aldrig at give op og altid at kæmpe videre, selv når livet udfordrer én mest. Hun understregede, hvordan disse personlige kampe kan afspejle sig i de større kampe for fred og frihed, og at netop denne kampånd er essentiel at bevare og videregive til kommende generationer. Ifølge Orheim handler det ikke blot om at huske de faldne, men om aktivt at tage deres mod og vilje med ind i vores eget liv.
Orheim betonede yderligere, hvordan historien ofte gentager sig, og at nye generationer stadig må opleve krigens smerte, tab og sorg. Hun understregede nødvendigheden af, at vi konstant minder os selv om omkostningerne ved konflikt, så vi kan værdsætte og stræbe efter varig fred:
»Ligesom vi i dag får nye krigere, bliver vi mere og mere bevidste om fred og frihed, som aldrig er nået,« sagde hun og fortsatte med en refleksion om sejrsfølelsen:
»Den minder os om, at midt i sejrsrosen og falernes blad fra en stolthed, hvad gør du så? Og det er derfor, vi bruger så meget tid i dag.«
Hun opfordrede til refleksion over livet og døden, og understregede nødvendigheden af at værne om freden som et fælles ansvar. Orheim mindede om, at vi alle før eller siden står over for døden, og at netop derfor er det så vigtigt at huske og værdsætte det liv, vi lever, og den fred, vi nyder. At soldaterne får lov til at vende hjem – enten i livet eller i døden – repræsenterer ifølge præsten en dyb respekt for menneskelivet og dets værdighed. Hun understregede betydningen af, at vi kollektivt anerkender og værdsætter den pris, der betales, når konflikter opstår:
»Vi sørger for, at soldaterne får vores at tage hjem, så kommer vi alle sammen før eller siden. Det er vigtigt,« lød det fra præsten, der opfordrede til en bevidsthed om fredens værdi og en vedvarende opmærksomhed på, at freden aldrig må tages for givet.
Orheims tale sluttede med en stærk erklæring om kærlighed og respekt for de faldne. Hun understregede, hvordan deres ultimative offer stadig resonerer i dag, og hvordan deres handlinger repræsenterer en uselvisk kærlighed, som rækker langt ud over deres egen tid. Hun opfordrede de fremmødte til at tage denne kærlighed med sig som en levende arv, en påmindelse om det ansvar, vi hver især bærer for at bevare den fred og frihed, som blev købt så dyrt:
»Vi beder i dag for frihed og fred. I gav jeres liv for mig. Det er en kærlighed, som er overført.«