SENIOR. Fredag den 23. maj blev Plejehjemmet Blomsterdalen officielt indviet som Odenses første plejehjem, der er specialindrettet til borgere med demens. Ekspert kalder indsatsen »helt unik«.

Med flag, rød løber og kransekage fejrede godt 100 beboere, pårørende, medarbejdere og politikere i fredags åbningen af det nyrenoverede Plejehjemmet Blomsterdalen i Odense, som tidligere hed Plejehjemmet Øst.

Plejehjemmet er blevet demensoptimeret med 11,7 mio. kroner fra Odense Byråd gennem aftalen »Velfærdens Fundament«. Målet er, at alle kommunale plejehjem i Odense skal moderniseres, så de egner sig bedre til beboere med demens.

Arkitekt Hedvig Karlsson fra Karlsson Arkitekter kalder Odense Kommunes indsats på demensområdet bemærkelsesværdig:

»Jeg har ikke hørt om andre kommuner, der i så stort omfang har haft fokus på at løfte plejehjemmene, så de egner sig bedre til mennesker med demens. Det er helt unikt,« siger Hedvig Karlsson, der har rådgivet kommunen om demensindretningen.

Hun oplever allerede stor positiv effekt for beboerne på Blomsterdalen.

Trygge og hjemlige rammer

Ombygningen følger anbefalinger fra Statens Byggeforskningsinstitut med fokus på hjemlighed, god skiltning, døgnrytmebelysning og attraktive udeområder. Blandt andet er der opsat døgnrytmebelysning i samtlige 108 lejligheder, nye møbler i opholdsrummene samt bedre skiltning.

Ældre- og handicaprådmand Brian Dybro (SF) fremhævede især døgnrytmebelysningens betydning i sin tale ved indvielsen:

»Vi ved fra tidligere forsøg, at døgnrytmebelysningen gør en kæmpe forskel, især for mennesker med demens. Mange oplever en langt bedre og roligere nattesøvn,« siger Brian Dybro, der også understreger, at medarbejderne oplever forbedret trivsel.

»Beboerne er blevet gladere og har fået meget mere energi. Flere deltager i aktiviteter, og det giver mere liv på plejehjemmet.«

Pilotprojekt for fremtiden

Blomsterdalen fungerer som pilotprojekt og skal danne grundlag for moderniseringen af kommunens øvrige plejehjem. Beboere, pårørende og medarbejdere har været tæt involveret i planlægningen.

By- og kulturrådmand Søren Windell (K) understregede ved indvielsen betydningen af den hjemlige atmosfære:

»Indretningen og de dygtige medarbejdere på Blomsterdalen skaber hjemlige og hyggelige rammer. Hyggen er ikke bare en detalje – det er helt afgørende. Når hverdagens rammer er genkendelige og trygge, skaber det bedre livskvalitet.«

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) glæder sig over erfaringerne fra pilotprojektet:

»Vi har fået gode erfaringer fra Blomsterdalen, som vi nu kan brede ud til alle kommunale plejehjem. Det er vigtigt, at vi i Odense tilbyder rammer, der understøtter det gode liv – også for borgere med demens. Det er jeg stolt af, at vi har prioriteret.«

Syv flere plejehjem skal moderniseres

De næste syv plejehjem i Odense Kommune står nu klar til modernisering. Det drejer sig om Enrum, Svovlhatten, Sukkerkogeriet, Rytterkasernen, Marienlund, Bolbro og Herluf Trolle.

Beboerne på disse plejehjem har allerede sagt ja til planerne, og nu begynder udbudsprocessen. Ombygningen sker i etaper med hensyntagen til beboernes dagligdag og trivsel.