HISTORIE. Hvis man skulle være i tvivl om, hvor Fredericias militære hjerte banker, skulle man blot lytte til oberst Henrik Gravens tale fra Meldahls Rådhus på Bülows Plads, da 6. juli-fejringen nåede sit traditionsrige klimaks. I et klart øjeblik af nutid og fremtid stod han foran en samlet skare af fredericianere, der havde taget opstilling, måske i håbet om at høre noget, der rakte videre end traditioner og symbolik.

Og det fik de.

Med myndig stemmeføring slog obersten straks fast, at fremtiden for Fredericia – og for forsvaret som helhed – byder på betydelige forandringer og en styrkelse af den militære tilstedeværelse. Det gælder både de praktiske og de tekniske forhold.

»Vi får flere soldater på hjemmet, og samlet set flere hundrede pansrede køretøjer, lastbiler og containere, så vi kan løse de opgaver, vi har i dag, og de nye, der kommer til,« fortalte obersten.

I et øjeblik, hvor historien smeltede sammen med nutiden, trak Gravens paralleller mellem fortidens heltemodige soldater, der engang marcherede gennem Fredericias gader, og nutidens mandskab, der skal kunne møde udfordringer med moderne løsninger. En fire-dobling af antallet af værnepligtige fra dagens korte forløb til længere uddannelsesforløb med helt op til 11 måneders varighed skal være med til at sikre forsvarets evne til at navigere i en fremtid, hvor trusselsbilledet konstant udvikler sig.

»Jeg vil også bare minde om, at samfundstruslen er højaktuel. Begrebet netværkssikkerhed er i dag lige så vigtigt som at holde vagt med geværet i hånden,« påpegede Henrik Graven.

Han understregede samtidig, at de kendte opgaver fortsætter ufortrødent, som soldaternes aktuelle støtteopgaver i Tyskland og de permanente udstationeringer i Letland. Men som et tegn på tidens tyngdepunkt omtalte obersten også det kommende engagement i NATO’s omskiftelige operationer i Baltikum.

»Efter sommerferien vil vi her på regimentet sende lidt over 30 soldater til Letland i fire runder som del af NATO’s omskiftelige styrke,« lød det fra obersten.

Gaderne dannede på denne dag både scene og ramme for det historiske perspektiv, som oberst Graven elegant vævede ind i sin tale. Fredericias historie, præget af mod og beslutsomhed, kom tydeligt frem, da obersten med stolthed mindede om, hvordan general Bülow for 176 år siden med strategisk klarsyn lagde fundamentet for byens militære arv.

»I Fredericia marcherede cirka 1500 soldater klar til at angribe ud ad fire akser i nat, hvis det skulle være nødvendigt. Et beslutsomt angreb førte til sejr og var med til at ændre selvforståelsen i Danmark. General Bülow gik foran og lavede sammen med sine førere en plan, der førte til denne sejr.«

Obersten benyttede også lejligheden til at rette et særligt tak til Gardehusarregimentet, der i dagene op til har leveret en stemningsfuld opvisning i byens gader.

»Symbolet med hestene i gaderne skylder vi et stort tak til vores gode kolleger fra Gardehusarregimentet, som netop viser sig i gaderne på flotteste vis – præcis som dengang,« lød det, mens flere blandt publikum nikkede anerkendende.

Inden talen sluttede, understregede obersten, at det bliver nødvendigt at udbygge og forbedre sikringen af det militære område. Der venter en konkret udvidelse af kaserneområdet, og obersten fremhævede, at dette naturligvis vil ske med blik for lokalbefolkningen.

Da talen var slut, og stilheden endnu hang i luften, skar kommandoen »General Bülow længe leve!« klart og utvetydigt gennem mængden. Med denne hyldest sluttede obersten sin tale med både respekt for fortiden og en fast kurs mod fremtiden.