UDDANNELSE. Når landets unge fra 2030 kan begynde på den nye erhvervs- og professionsrettede gymnasieuddannelse, epx, er det ikke kun politikere og eksperter, der har haft en finger med i spillet. Nu skal også lærerne selv bidrage med deres erfaringer direkte fra klasseværelset.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har netop nedsat et lærerpanel med 13 undervisere fra landets 10. klasser, gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser. Panelet skal fungere som sparringspartnere for den ekspertgruppe, der i øjeblikket er i gang med at udvikle indholdet af epx.

Panelet består af lærere, der til dagligt underviser unge på tværs af hele landet, og de skal give konkrete input til ekspertgruppen på baggrund af egne undervisningserfaringer. Samtidig kan lærerne afprøve og udvikle ideer, inden ekspertgruppen afleverer sine anbefalinger den 1. december i år.

Lærerpanelet er udvalgt efter indstillinger fra Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), Uddannelsesforbundet og Danmarks Lærerforening (DLF). Blandt deltagerne er Henriette Winther Jacobsen, der underviser i 10. klasse på Ungdomscenter Vejle, og Tony Andersen fra Odense Katedralskole.

Ekspertgruppens arbejde, som panelet nu skal understøtte, handler blandt andet om at finde ud af, hvordan teori og praksis kan kobles tættere sammen i undervisningen. Resultatet bliver afgørende for, hvordan epx-uddannelsen præcist kommer til at se ud – både når det gælder fag, faglinjer og eksamensformer.

Den nye uddannelse blev besluttet af regeringen, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti i februar i år. Formålet er at sikre flere unge adgang til en gymnasial uddannelse med et lokalt ungdomsmiljø, hvor både praktiske og teoretiske færdigheder vægtes lige højt.

Epx ventes at åbne for elever i 2030, og med den nye aftale får omkring 10.000 flere unge hvert år mulighed for at tage en gymnasial uddannelse tæt på deres bopæl.