BUSINESS. Charlotte Hansen er ny tilflytter til Fredericia. Sidste år faldt hun for byen, og den 29. marts i år slog hun dørene op til SyKlubben i Jyllandsgade 27A.
Charlotte er selv uddannet skrædder, men ønsker ikke blot at bruge sine kompetencer til at reparere og skræddersy tøj for andre. Tværtimod har hun valgt at åbne et kreativt rum, hvor alle, uanset niveau og alder, kan samles om symaskinerne for at udfolde sig kreativt.
»Jeg startede SyKlubben ud fra mit eget behov,« fortæller Charlotte Hansen, da vi besøger hende i de hyggelige lokaler. »Som skrædder savnede jeg et sted, hvor jeg frit kunne sidde og sy. Der er ikke altid plads derhjemme, og det behov tænkte jeg, at andre måske også kunne have.«
I SyKlubben kan man booke tid på timebasis og benytte de faciliteter, Charlotte stiller til rådighed – symaskiner, klippebord, dampanlæg og et udvalg af materialer som tråd, nåle, stof og lynlåse. Men hun understreger også, at man er mere end velkommen til at tage sit eget udstyr med:
»Jeg sammenligner det lidt med at køre bil. Man kender sin egen bil bedst, og det samme gælder sin symaskine. Derfor er det helt fint, at folk medbringer deres egen maskine. Men jeg har også alt det nødvendige til dem, som ikke selv har noget.«
Fra brug-og-smid-væk til sy-selv-og-behold
Charlotte mener, at evnen og interessen for at sy sit eget tøj eller reparere gammelt tøj er gået lidt tabt gennem tiden. Derfor ser hun SyKlubben som en mulighed for, at folk kan genopdage og genskabe interessen for håndarbejde.

»Jeg har oplevet, at mange faktisk har syet før, men af en eller anden grund har mistet grebet om det,« siger hun og fortsætter: »De har en symaskine stående derhjemme, men fordi de måske har glemt lidt, hvordan man bruger den, står den bare og samler støv. De har brug for en anledning og en hjælpende hånd til at komme i gang igen.«
SyKlubben er netop skabt med dette formål; et rum, hvor man kan finde inspiration og sparring, uanset om man ønsker at sy nyt fra bunden eller give nyt liv til gammelt tøj.
Fællesskab og kreativ inspiration
Navnet SyKlubben er ikke tilfældigt. Det handler ikke om, at man skal være medlem, men om at skabe et fællesskab omkring håndværket og kreativiteten:
»Jeg håber virkelig, at folk vil lade sig inspirere af hinanden hernede. Jeg har valgt navnet SyKlubben, fordi det signalerer fællesskab. Det skal være et sted, hvor man ikke føler sig alene med sin hobby, men hvor man bliver mødt med interesse og nysgerrighed fra andre med samme passion.«
Charlotte ønsker, at folk oplever klubben som et hyggeligt afbræk fra hverdagen, hvor tiden kan få lov til at stå stille for en stund:
»Det skal være et sted, hvor man kan slappe af, fordybe sig og nyde det kreative arbejde. Derfor har jeg også sørget for kaffe, te og slik, så man føler sig hjemme og afslappet.«
Åbenhed for alle aldersgrupper
SyKlubben er ikke kun for voksne, understreger Charlotte. Børn og unge med kreativ interesse er også meget velkomne:
»Jeg havde selv utrolig stor glæde af at sy som barn. Derfor synes jeg også, det er vigtigt, at yngre mennesker får muligheden. Hvis forældrene ikke selv føler, de har kompetencerne til at lære deres børn at sy, kan de komme herned og få hjælp.«
Selvom fokus primært er syning, understreger Charlotte, at hun ønsker et bredt favnende sted, hvor kreativiteten er i centrum. Hun fremhæver dog, at der kun er seks arbejdspladser, og det skaber et intimt og personligt miljø, hvor alle kan få den nødvendige vejledning:
»Når jeg holder workshops, skal alle kunne få hjælp. Det er vigtigt for mig, at kvaliteten er i orden, og at folk føler, at de får noget værdifuldt ud af deres tid her.«
Semi-analog stemning og personlig tilgang
Selvom SyKlubben også er på sociale medier, ønsker Charlotte, at selve oplevelsen er semi-analog og personlig. For eksempel modtager man et fysisk klippekort, når man køber adgang, og idéen om en “wall of fame” i lokalet er allerede under udvikling:
»Jeg vil gerne fremhæve nogle af de kreative projekter, som folk laver hernede. Men det bliver på væggen her i klubben – ikke online. Det her sted handler om fysisk samvær og inspiration.«
Charlotte er begejstret over den positive modtagelse, SyKlubben har fået i byen, og ser frem til at byde endnu flere velkommen indenfor:
»Jeg synes, jeg er blevet taget utrolig godt imod i Fredericia. Folk er nysgerrige og positive, og det virker til, at stedet har ramt et behov. Nu glæder jeg mig bare til at se endnu flere komme her og finde glæde i at sy.«
SyKlubben ligger på Jyllandsgade 27A, og man kan booke tid via klubbens sociale medier eller ved blot at kigge forbi til en hyggelig snak og en kop kaffe.