Et lille mirakel under overfladen er måske under opsejling. For med en politisk aftale i hus og 11,3 millioner kroner på bordet skal stenrev i Lillebælt og Øresund bringe nyt liv til et havmiljø, der længe har været under pres – og blandt de udvalgte steder er Fredericias Østerstrand.
Stenene skal vende tilbage til havet
I årtier har vi hentet sten op fra havets bund. De blev brugt til byggeri, til anlæg, til alt muligt, mens havets levesteder langsomt blev skrællet væk. Det, der engang var hjemsted for torsk, hummer og krabber, blev til golde landskaber på bunden af Lillebælt. Men nu vendes tidevandet.
Ved Helnæs og Lyø skal der pustes liv i to stenrev. Fem millioner kroner er afsat til at udvide dem, og det er ikke småting, der skal til. Derudover bygges to nye formidlingsrev, små oaser ved Gl. Åbo og Østerstrand i Fredericia, som både skal tiltrække turister og give havets smådyr en chance for at genfinde deres plads i økosystemet.
Politisk enighed om genopretning af stenrev
Folketingets partier er blevet enige om at afsætte 11,3 millioner kroner til genopretning af havmiljøet i Lillebælt og Øresund. Midlerne skal blandt andet bruges til opskalering af stenrev ved Helnæs og Lyø samt etablering af mindre formidlingsrev ved Gl. Åbo og Østerstrand.
Miljøminister Magnus Heunicke fremhæver, at indsatsen er afgørende for at genoprette havets økosystem, som gennem årtier har været påvirket af fjernelse af sten til byggeprojekter.
– Vi har frataget havets bunddyr deres naturlige levesteder. Når vi genetablerer stenrev genskaber vi ikke bare et hjem for de mange bunddyr, vi skaber også bedre balance i havets økosystem, siger han.
Venstres Erling Bonnesen istemmer, at det er tid til at handle:
– Det er tydeligt for enhver, at der er behov for konkrete indsatser, og det sætter vi nu i gang.
Marianne Bigum fra Socialistisk Folkeparti ser frem til, at Lillebælt og Øresund udvikles til fuldgyldige marine nationalparker med omfattende beskyttelse, mens Pernille Vermund fra Liberal Alliance betragter aftalen som et første skridt i en større indsats for havmiljøet, som på sigt også omfatter flere midler fra 2026 og frem.
Lillebælt som lokalt fokuspunkt
For Lillebælt-området indebærer projekterne både opskalering af stenrev ved Helnæs og Lyø samt etablering af to mindre formidlingsrev ved Gl. Åbo og Østerstrand i Fredericia. Formidlingsrevene, som oprindeligt blev planlagt af Naturpark Lillebælt, har længe manglet finansiering. Med den nye aftale overtager Miljøstyrelsen projektet og sikrer, at formidlingsrevene kan blive etableret. Revene skal være med til at give lokalbefolkningen og besøgende en større forståelse for det marine liv og samtidig skabe nye levesteder for arter som hummer, krabber og fiskeyngel.
Marsvin, som er karakteristiske for Lillebælt, kan også få glæde af de genetablerede stenrev, da de ofte søger føde i områder med sten og tangskove.
Til etableringen af de to formidlingsrev i Lillebælt er der samlet afsat 1,3 millioner kroner. Midlerne fordeles således mellem Gl. Åbo ved Sønder Stenderup og Østerstrand i Fredericia, hvor hver lokation får en del af finansieringen til at realisere projekterne.